Netwerk LockBit-afpersers lamgelegd

Kinderziekenhuis

Met de hartelijke verontschuldigingen van Lockbit voor de losgeldaanval op een Canadees kinderziekenhuis

Opsporingsdiensten uit diverse landen  stellen de activiteiten van een bende webafpersers, bekend onder meer als de LockBit-groep, te hebben lamgelegd.  Dat maakte het Britse misdaadagentschap (NCA) vandaag bekend. Sedert 2019 zou de groep, direct of indirect, verantwoordelijk zijn geweest voor duizenden lostgeldaanvallen over de hele wereld.
De groep kaapte webstekken en ‘bevroor’ die. Ze eisten losgeld voor de ontgrendeling, te betalen in cryptomunten. Betaalden de slachtoffers niet dan dreigden ze (gestolen) gevoelige gegevens openbaar te maken. Lockbit zou ook als dienstverlener voor andere misdaadgroepen hebben opgetreden.
Enkele uren voor de bekendmaking was de hoofdpagina van de webstek van Lockbit vervangen door een mededeling dat die was overgenomen door opsporingsdiensten uit het VK, de VS, Europol en ook uit Nederland die  de operatie Cronos hadden genoemd.

Puikje van de zalm

De groep zou vorig jaar verantwoordelijk zijn geweest voor bijna een kwart (23%) van de 4000 losgeldaanvallen, volgens het webbeveiligingsbedrijf Palo Alto Networks. De opsporingsdiensten zouden ook al de gestolen gegevens hebben teruggepikt alvorens de LockBit-infrsastructuur onklaar te maken.
De groep, de van oorsprong Russisch zou zijn, wordt door de NCA gezien als het puikje van de webafpersers. Opmerkelijk is dat die zich ooit verontschuldigden toen het netwerk van een Canadees kinderziekenhuis werd lamgelegd. Ook in Nederland en België maakte de kwaadaardige code van Lockbit tientallen slachtoffers.

Bronnen: ABC News, Tweakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.