In China heeft de autocratie techniek innig omarmd

Gezichtsherkenning in China

Het Chinese regime maakt geestdriftig gebruik van de gezichtsherkenningstechnologie op zijn burgers onder de duim te kunnen houden

NRC-correspondent >Garrie van Pinxteren klaagde er in die krant over dat het voor hem nagenoeg onmogelijk is een voetbalwedstrijd te bezoeken zonder een Chinees identiteitsbewijs. Gewoon een kaartje aan een loket of desnoods via een machine kopen is er niet bij. Alles in China lijkt via telefoonapps en het Chinese persoonsbewijs te lopen, waarbij steeds je persoonsgegevens en identiteitsnummer moet invullen. Dat is natuurlijk een prima manier voor de overheid om al het doen en laten van de Chinezen te volgen. 1984 wordt in dat grote land steeds verder geperfectioneerd.

Van Pinxteren noemt die mogelijkheid een voetbalkaartje te krijgen natuurlijk een probleem van niks. Het hele leven in China lijkt via toeps te verlopen: betalingen, reserveringen, boeken van een taxi, een fiets huren. Met baar geld schijn je weinig te kunnen uithalen. Om een Chinees telefoonnummer te krijgen moet je je uitgebreid registreren, waarbij de biometrie van je gezicht ook wordt ‘genoteerd’ wat handig is voor gezichtsherkenning waar in China veel gebruik van wordt gemaakt in die politiestaat.

Voor buitenlanders zonder verblijfsvergunning is dat niet meer dan erg onpraktisch. Daar schijnen de Chinese autoriteiten iets aan te willen doen want het zou natuurlijk zonde zijn om niet te kunnen profiteren van het geld van die buitenlanders. Dan kun je die ook meteen volgen om te zien of ze geen ‘vijandige handelingen’ in zin hebben of de ‘verkeerde’ Chinezen bezoeken, oftewel hoe technologie en autocratie een innig verbond hebben gesloten.

Bron: NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.