EU zou bespioneren journalisten mogelijk willen maken.

Sophie in 't Veld

EP-er Sophie in ’t Veld (Volt):…onaanvaardbaar en onbegrijpelijk… (afb: EP)

De EU-ministerraad heeft een voorstel aanvaard van een regelgeving over mediavrijheid. Daarin zou het geoorloofd worden om journalisten te bespioneren als de nationale overheid dat noodzakelijk vindt. Daar is al vanuit diverse hoeken tegen geprotesteerd.
Europarlementatiër Sophie in ’t Veld – die onlangs verkast is van D66 naar Volt en die zich onlangs heeft beziggehouden met de bespionering van, onder meer, journalisten met behulp van het programma Pegasus – had er geen goed woord voor over. Ze noemde het voorstel onaanvaardbaar en onbegrijpelijk (“Tenminste als je het over democratie hebt.”).
Het opmerkelijke is dat het voorstel tot regelgeving oorspronkelijk was bedoeld om de vrijheid en onafhankelijkheid van journalisten te beschermen in (EU-)landen waar die vrijheid bedreigt wordt zoals Polen en Hongarije. Het voorstel moet nog door het Europese Parlement worden goedgekeurd.

Uiteraard heeft de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) haar verbolgenheid geuit over het voorstel. Die bundelt 300 000 journalisten in 45 landen (dus niet alleen in de EU). De federatie noemt het voorstel een klap voor de mediavrijheid dat de journalisten zelfs in groter gevaar brengt, in plaats van hun positie beter te beschermen.

Frankrijk

Volgens het voorstel zouden journalisten bespioneerd mogen worden als ze verdacht worden contact te hebben met criminele bronnen die door het land als bedreiging worden gezien. Die verandering is er in terechtgekomen door Frankrijk, waarbij bedreiging van de nationale veiligheid als alibi zou moeten gelden (bepaald door de landen zelf).

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.