Duizenden kwalijke toeps voor Android in omloop

Android-logoVolgens beveiligingsbedrijf Bitdefender zouden er zo’n 60 000 met reclamewaar besmette toepassingen voor Android-telefoon in omloop zijn. Die zouden ook gebruikt kunnen worden om andere kwalijker code op je telefoon te plaatsen die heel wat minder onschuldig zijn.
Die verdachte toepassingen zouden zo’n halfjaar niet zijn opgemerkt. Dankzij een nieuw instrument dat verdacht berichtenverkeer detecteert kon Bitdefender de toeps ‘brandmerken’ met dezelfde reclamewaar die sedert oktober vorig jaar zijn geïntroduceerd. Deze waren nog niet eerder opgemerkt aangezien die niet via Google Play waren gedistribueerd. Om gebruikers te verleiden om ze handmatig binnen te halen en te installeren, doen ze zich voor als ‘pleisters’ voor spellen, gratis VPN’s, video’s  of als betrouwbare (nou ja) afzenders als Netflix .

Die toepassingen verbergen zich listig door bij eerste opening te melden dat die niet beschikbaar in het gebied waar je woont en dat de toep verwijderd wordt. De telefoongebruiker krijgt ook het icoon van de toepassing niet te zien. Als ‘dank’ krijgt de eigenaar reclame te zien.

Link

Dat lijkt allemaal nog redelijk onschuldig, maar zo’n toepassing met elke twee uur contact met een server en zou makkelijk gebruikt kunnen worden om kwalijke code te laden zoals virussen, trojaanse paarden of gijzelcode om je geld afhandig te maken. Goede raad: haal je programma’s (ook de nieuwe versies) van Google Play (ook al is dat absoluut geen garantie dat ze niet besmet zijn).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.