Oud-ByteDancedirecteur beschuldigt bedrijf van kongsi met Chinese overheid

Volgens een oud-medewerker van het Chinese sociale medium TikTok zou het bedrijf gemene zaak hebben gemaakt met de Chinese overheid om persoonsgegevens te delen via ‘achterdeurtjes’. Dat verklaarde de ingenieur tegenover de Amerikaanse justitie.
Yintao Yu was directeur in de VS van ByteDance, de moedermaatschappij van TikTok. Volgens Yu zou de communistische partij een commissie binnen ByteDance hebben die opdracht zou kunnen geven bepaalde gebruikers te volgen of informatie daarover te overhandigen. Hij zou dat getuigd hebben tegenover gerechtelijke autoriteiten van de VS, waarmee hij sedert begin mei tot begin deze maand heeft gesproken. Werknemers van het bedrijf zouden toegang hebben tot de communicatie tussen gebruikers, maar ook over informatie over hun verblijfplaats en hun IP-adres.

TikTok (en ByteDance) beweert bij hoog en laag dat dat onzin is. Verschillende overheden hebben ambtenaren al verboden TikTok op hun overheidstelefoons te gebruiken en er dreigt een algehele boycot van dit wereldwijd populaire medium.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.