Spiewaar op telefoons van Apple in Rusland (?)

Triangulation

De tot nog toe onbekende kwalijke code wordt aangeduid met Triangulation (afb: kaspersky.com)

De Russische geheime dienst FSB stelt een Amerikaanse spionageoperatie te hebben beëindigd met spionageprogrammatuur die op iPhones zou zijn geïnstalleerd. Daarbij zou gebruik gemaakt zijn van door Apple gecreëerde achterdeurtjes. Apple zegt van niks te weten en nooit met welke geheime of overheidsdienst te hebben samengewerkt. Het bedrijf heeft zelfs rechtszaken gevoerd (en overleefd) tegen het maken van achterdeurtjes in zijn besturingssysteem, maar (b)lijkt in China niet zo standvastig. Tegelijkertijd meldt beveiligingsbedrijf Kaspersky spiewaar op telefoons van Apple die medewerkers gebruiken, maar wijst niet naar het Amerikaanse bedrijf als schuldige.
Duizenden iPhones zouden in Rusland met spiewaar zijn besmet, volgens de FSB. Het zou gaan om telefoons van, onder meer, ambassademedewerkers. Volgens de Russen zou de NSA achter die operatie zitten. Die zou dat gedaan hebben in samenwerking met Apple. Bewijzen daarvoor levert de dienst niet.

Kaspersky

Bijna tegelijkertijd kwam Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige bedrijf, met de mededeling dat tientallen Kaspersky-medewerkers het slachtoffer waren geworden van geavanceerde webaanvallen via Appletelefoons. Kaspersky wees overigens niet naar Apple al schuldige in deze zaak. Wel zou er gebruikt gemaakt zijn van ‘weeffouten’ in iMessage, de berichtendienst in iOS. Overigens zouden sporen zijn terug te voeren tot 2019.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.