Snowden zegt geen spijt te hebben

Edward Snowden

Edward Snowden (foto: WikiMedia Commons)

Tien jaar nadat Edward Snowden zijn schokkende waarheid over de Amerikaanse veilgheidsdienst NSA wereldkundig maakte zegt hij in the Guardian, de Britse krant die als een van de eerste daarover meldde, geen spijt te hebben van zijn onthullingen. Nu lijkt wat de veiligheidsdiensten destijds deden kinderspel. De spionagetechniek hebben zich sedertdien razendsnel ontwikkeld. Hij maakt zich grote zorgen om de steeds verder opdringende spionagetechniek in de vorm van bewakingscamera’s, gezichtsherkenning, kunstmatige intelligentie en spiewaar als Pegasus.
We vertrouwden destijds overheid en bedrijven, maar ze naaiden ons en ze zullen het weer dan want dat heeft met macht te maken, stelt Snowden, die Rus is geworden en in Rusland woont. Dat wordt hem kwalijk genomen en die kritiek is niet milder geworden sedert hij Rus werd en toen Rusland Oekraïne binnenviel
.
Hij ziet de versleuteling van verschillende diensten op het web als een van de goede ontwikkelingen van zijn onthullingen van de NSA-praktijken. In 2013 reisden de meeste berichten en informatie ‘naakt’ over het wereldwijde web. Nu zou dat een uitzondering zijn. Wellicht is ook de AVG in de EU een rechtstreeks gevolg van de acties van de bijdehante uitzendkracht bij de NSA. Hij stelt dat we altijd alert moeten zijn op de bedoelingen van anderen. Dat is een gevecht dat nooit ophoudt.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.