Twitter helpt de censuur in India een handje

Eerder weerde Twitter  zich tegen censuuringrepen van de Indiase overheid, maar sinds die malloot Elan Musk het sociale medium heeft overgenomen waait er kennelijk een andere wind. Twitter zou meer dan 120 profielen geblokkeerd om de regering Modi, die steeds meer autocratische trekjes krijgt, ter wille te zijn. Het gaat onder meer over twee Canadezen van Indiase komaf, verschillende journalisten en een Indiaas parlementslid. Ook zou het Twitterprofiel van het bureau van de Britse staatsomroep BBC in Punjab zijn geblokkeerd. Overigens reageerde Twitter daarmee kennelijk zonder tegenstribbelen op verzoeken van de Indiase overheid.

Freedom House, een organisatie die zich bezighoudt met de (on)vrijheid van meningsuiting, heeft India in 2021 al van ‘vrij’ afgewaardeerd naar ‘gedeeltelijk vrij’.
Voor Twitter is India de grootste markt na die van de VS en Japan. In India zouden de sociale media zo’n beetje de laatste mogelijkheid voor mensen vormen om hun mening zonder hinder naar buiten te brengen. De pers lijkt inmiddels zo goed als gemuilkorfd. Wat dit betreft lijkt de ontwikkeling veel op die in Rusland.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.