Twitter vecht beslissingen overheid India aan

Narendra Modi, premier van India

India’s premier Narendra Modi is een steile hindoe (afb: WikiMedia Commons)

Twitter is in India naar de rechter gestapt om protest aan te tekenen tegen bevelen van de Indiase regering bepaalde berichtgeving over burgerlijke vrijheden en protesten tegen de overheid te verwijderen. Twitter vindt dat de Indiase overheid de (nieuwe) wetten veel te ruim interpreteert, terwijl de overheid stelt het bedrijf zich moet houden aan de democratisch opgestelde regels.
De rechtszaak is er een in de oplaaiende strijd tussen techbedrijven en overheden wie er de baas is in het ruime veld van de sociale media. De Indiase premier Narendra Modi is al langer bezig meer greep te krijgen op de kritiek die zijn regering krijgt. De rechtszaak, die plaats zal vinden bij een rechtbank in Bangalore, gaat over de eis van de overheid om berichten en profielen te verwijderen. Daar voldeed Twitter aan maar heeft vervolgens bij de rechtbank een klacht ingediend.
Het is niet voor het eerst dat de in 2021 aangenomen wetten, waarop de bevelen zijn gebaseerd, worden aangevochten. Vorig jaar trok WhatsApp aan de (gerechtelijke) bel over de risico’s op traceerbaarheid van gebruikers. Die wetten geven de overheid de mogelijkheid van sociale media te eisen dat berichten en of profielen worden verwijderd of althans onbereikbaar worden gemaakt voor Indiase gebruikers.
Die wetten hadden al kritiek gekregen van Twitter en andere bedrijven met sociale media. Volgens de techbedrijven is de wetgeving een vorm van censuur en zouden bovendien een gevaar zijn voor de (digitale) veiligheid van de gebruikers. India houdt vol dat het gaat om het tegengaan van de verspreiding van nepnieuws. Twitter wil niet tornen aan die nieuwe wetten, maar vindt dat die te ruim worden geïnterpreteerd.
De Indiase regering stelt bij monde van minister Ashwini Vaishnaw van elektronica en informatietechnologie dat het eenieders verantwoordelijkheid is de wetten die aangenomen zijn door het Indiase parlement te eerbiedigen.

Modi

Modi en zijn Bharatiya Janata-partij zijn al jaren druk bezig de macht van de techbedrijven aan banden te leggen en meer greep te krijgen op wat er via het web verspreid wordt. Volgens de nieuwe regels moeten sociale media leidinggevenden uit India aanstellen om ervoor te zorgen dat ze zich aan de wet houden. Als ze zich niet aan de regels houden dan kunnen leidinggevenden zelfs gevangenisstraffen riskeren tot zeven jaar naast hoge boetes. De zaak van WhatsApp, die ging om de privacy van de gebruikers, heeft geleid tot de uitspraak van het hooggerechtshof in Delhi dat het recht op privacy niet absoluut is.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.