Wordt ChatGPT aan banden gelegd?

ChatGPTIn Italië heeft OpenAI, maker en eigenaar van kletsbot ChatGPT, mot met de privacywaakhond. OpenAI zou niet hebben gezorgd voor een ‘filter’ voor jongeren en zou niet duidelijk geweest zijn over wat het bedrijf met de verzamelde persoonsgegevens doet. OpenAI moest daarmee stoppen en binnen twintig dagen de boel in orde maken. Ook in de rest van de Europese Unie hebben de privacybewakers OpenAI in het vizier. Inmiddels heeft ook Spanje de maker van de kletsbot in het vizier. Het lijkt er op dat ook de EU er zich mee gaat bemoeien.
Inmiddels zou het bedrijf dat ‘jeugdfilter’ (onder de 13) in orde gemaakt hebben, maar de bezwaren over de gang van zaken bij het verzamelen van de persoonsgegevens van gebruikers is nog niet opgelost. Het bedrijf stelt zich van geen kwaad bewust te zijn.
Het lijkt er op dat de kletsrobot is ‘gevoed’ met persoonsgegevens van gebruikers. Als de Italiaanse toezichthouder overtuigend kan bewijzen dat OpenAI in de fout is gegaan, dan heeft dat hoogstwaarschijnlijk gevolgen voor OpenAI in de hele EU, aangezien de bescherming van de persoonlijke levenssfeer in de unie is gebaseerd op de gemeenschappelijke algemene verordening gegevensbescherming en dan heeft OpenAI niet alleen met Italië te maken.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.