Met de vpn van Amnezia de Russische censor foppen

Amnezia VPNAutocratische regimes maken het wereldwijde web steeds minder wereldwijd en blokkeren alles wat ze niet bevalt. Zo heeft Rusland meer dan tienduizend weblocaties geblokkeerd omdat die het Kremlin onwelgevallige informatie verstrekken. Dan gaat het natuurlijk om sociale media, maar ook om webstekken van nieuwsorganisaties. Virtuele privénetwerken (vpn) vormen een handig systeem om de censor (de blokker) te slim af te zijn, maar ook die vpn’s kunnen worden geblokkeerd. Amnezia zou een oplossing voor die blokkades hebben, aldus het Amerikaanse (web)blad Wired.
Amnezia is een (gratis) open toepassing waarmee je je eigen servers kunt opzetten. Dat maakt het lastig voor de censor om die te blokkeren. De meeste commerciële vpn-aanbieders gebruiken eigen servers om de vijand te misleiden, maar die kun je natuurlijk ook blokkeren.
Met Amnezia zou je in feite je eigen (virtuele) server bouwen. “De censor blokkeert geen protocollen”, zegt de Russische Amnezia-oprichter Mazaj Bonzajev, “maar IP-adressen. Amnezia is een grootteorde weerbaarder dan een gewone commerciële vpn.”

In september vorig jaar kondigde de Russische internetwaakhond Roskomnadzor aan zes populaire vpn-diensten te blokkeren. Vorige maand volgde de mededeling dat vpn-diensten die de Russische wetgeving niet respecteren door gegevens te verstrekken aan de Russische inlichtingendiensten zullen worden geblokkeerd.

Succesvol

Het lijkt er op dat de Russische censor vrij succesvol is geweest in het uit de lucht halen of ‘dresseren’ van vpn-diensten, al zijn andere wegen zoals via het Tor-netwerk daar nog steeds begaanbaar.
Amnezia zou de onderdrukte mens in weer toegang tot de hele wereld moeten geven, niet alleen in Rusland maak ook in het groeiende aantal landen waar de vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is zoals China of Iran. Het blijft echter een kat-en-muisspel tussen de censor en (welwillende) ontwikkelaars, zoals in China blijkt, het land dat het verst gevorderd is in de ‘kunst’ van de censuur.

Mijn wellicht onnozele opmerking is dan hoe zo’n geprangde mens met Amnezia in aanraking komt. Ik begrijp dat dat via de toep AmneziaFree gebeurt via Telegram (dat zelf ook virtuele telefoonnummers in de aanbieding heeft).

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.