FBI waarschuwt (jou) voor TikTok

TikTok-logoVeel webtoepassingen zijn Amerikaans, vooral al ergens in de digitale wereld veel geld omgaat.  Als een toepassing om wat voor een reden of oorzaak niet naar je zin is, ik denk dan aan Twitter, heb je (ik ieg) grote problemen een fatsoenlijk alternatief te vinden. Als de Amerikaanse federale recherche, de FBI, dan ook waarschuwt tegen het gebruik van TikTok met zijn Chinese oorsprong, dan word ik een tikkie wantrouwend.

De FBI-baas Christopher Wray maakt zich zorgen over de groeiende populariteit van het Chinese sociale medium in de VS. Die zorgen sprak hij uit tegenover de leden van de commissie Binnenlandse veiligheid van het Huis van Afgevaardigden.
Volgens Wray, benoemd door Trump, vormt TikTok een bedreiging voor de nationale (=Amerikaanse) veiligheid. Via TikTok zou de Chinese overheid toegang kunnen krijgen tot gegevens van miljoenen Amerikaanse TikTok-gebruikers, om daarmee subversieve acties uit te (kunnen) halen.

De leden van de commissie zeiden hem zijn zorgen te delen. Volgens de FBI-chef is de juridische situatie in China alleen al een goede reden om “extreem bezorgd” te zijn over TikTok. China zou ook het grootste e-kraakprogramma hebben ter wereld, even voorbijgaand aan de opdringerige ‘nieuwsgierigheid’ van de Amerikaanse geheime diensten op het wereldwijde web. Volgens Wray zouden de Chinezen meer persoons- en bedrijfsgegevens van Amerikanen gestolen hebben dan alle andere landen bij elkaar.

TikTok

TikTok stelt dat het geen gegevens van Amerikaanse gebruikers in China opslaat. Het bedrijf zou in gesprek zijn met de Amerikaanse overheid om zijn activiteiten in de VS te kunnen voortzetten. Wat de resultaten daarvan zijn is (nog) niet bekend.
De opschudding rond TikTok werd een paar maanden geleden in gang gezet door een een bericht van Bzzufeednews. Medewerkers van TikTok-moeder ByteDance in China zouden volgens Buzzfeenews regelmatig toegang hebben tot niet-openbare gegevens van Amerikaanse TikTok-gebruiker. Die gewoonte zou de vorige president Trump hebben aangezet TikTok te dreigen met verbanning in de VS.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.