Lockbitbrein zou zijn gearresteerd

Thales-logo

Thales is een van de nieuwe Lockbit3.0-slachtoffers

Een Canadees van Russische komaf zou eind oktober in Canada zijn gearresteerd. Hij zou in verschillende e-kraakgroepen actief zijn geweest en een van de auteurs zijn van de losgeldcode Lockbit. Daarmee kunnen computers en systemen op slot worden gezet. Na betaling van een losgeld kunnen de eigenaars dan weer over hun systemen beschikken. Uiteraard was deze losgeldprotuur ook geschikt om gegevens te stelen. Vooral ziekenhuizen werden het slachtoffer van Lockbit, maar de losgeldkrakers waren niet kieskeurig..
Het gebeurt niet vaak dat de daders van die criminele handelingen in de kraag worden gevat. Het zou gaan om Michail Wasilev (33). Hij werd gearresteerd als resultaat van de samenwerking tussen zeven landen. Dat onderzoek heeft twee jaar in beslag genomen en is opgezet door de FBI, de Canadese politie en Europol, de Europese tegenhanger van de Amerikaanse FBI. Wasilev zou betrokken zijn bij tweeduizend aanvallen wereldwijd. Daarbij zou tussen de vijf en zeventigmiljoen euro zijn buitgemaakt.
Deze zomer werden de systemen van een ziekenhuis in Corbeil-Esonnes in Frankrijk lamgelegd. Dat was een van de 115 slachtoffer van de losgeldprotuur in dat land. Het ziekenhuis zou 10 miljoen euro moeten hebben betalen om ‘gelost’ te worden, maar heeft dat  niet gedaan. Daarop publiceerde de krakers gestolen info van het ziekenhuis. Desondanks moest het ziekenhuis zo’n zevenmiljoen euro besteden aan het vrijwel geheel opnieuw opbouwen van het systeem. Die renovatie zal nog tot eind volgend jaar duren.

De e-kraakgroep van de Russische Canadees is niet stilgevallen door zijn arrestatie. Thales en Continental zijn voorbeelden van nieuwe Lockbitslachtoffers. De beklaagde zou niet alleen afpersing hebben gepleegd met Lockbit, maar zou ook actief zijn geweest in bevriende e-kraakgroepen als Blackcat, Ragnarlocker en Darkside, de ook met losgeld aanvallen hengelen naar buit. Uitlevering aan de VS hangt hem boven het hoofd. Daar plegen de autoriteiten wat minder vriendelijk voor e-krakers te zijn dan ik bij Canada voor mogelijk houdt.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.