Griekenland doet spiewaar in de ban

Kyriakos Mitsotakis

Kyriakos Mitsotakis (afb: WikiMedia Commons)

In de nasleep van een spionage’klucht’, waarbij prominente journalisten en politici zouden zijn bespioneerd, heeft eerste minister Kyriakos Mitsotakis aangekondigd spionangeprogrammatuur in Griekenland te  gaan verbieden. Hij zou zelf een rol hebben gespeeld in die affaire, maar dat ontkent hij te stelligste. In het Europees Parlement maakt de Nederlandse EP-ster Sophie in ’t Veld zich ook boos over de fluwelen handschoenen waarmee programma’s als Pegasus wordt aangepakt. Ze noemt die een ernstige bedreiging van de democratie.
De aankondiging is het laatste bedrijf in een (ernstige) klucht die afgelopen zomer tot ‘ontploffing’ kwam. De Griekse geheime dienst zou mensen afgeluisterd hebben. Die onthulling kwam nadat de oppositieleider had ontdekt dat hij (ook) het slachtoffer was geweest van het spieprogje Predator.
Volgens de Griekse regering waren de taps legaal. Bovendien zouden geen overheidsdiensten Predator gebruiken. Dat de tap en de Predatoraanval tegelijkertijd plaatsvonden zou louter toeval zijn geweest. Dat Mitsotakis onderdeel van het complot zou zijn noemde de premier een ‘ongelofelijke leugen’.

Bronnen: New York Times, the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.