Ben je Twitter zat? Hier wat alternatieven

Rood kruis

Een kruis door Twitter

Twitter is overgenomen door een megalomane ondernemer van Zuid-Afrikaanse komaf. Ik kan me voorstellen dat je naar andere babbelpodia op zoek bent. De Morgen geeft wat alternatieven.
Voorlopig is het alternatief geen een-op-een-vervanging. De grote pré van Twitter was/is zijn omvang en daar kan geen van de alternatieven aan tippen, tenzij een van die alternatieven in korte tijd uitgroeit tot een echte concurrent. Ander punt is natuurlijk of je met een alternatief niet van de regen in de drup terecht komt, van de Zuid-Afrikaanse zakenman naar een voormalige voorzitter van de VS, bijvoorbeeld.
Mastodon heb ik al vaker horen noemen. Er schijnt ook een Nederlandstalig webadres te zijn, maar dat werkt bij mij niet. Het is anders gestructureerd da Twitter, met ‘bakken’, zoals de Morgen ze noemt. Dat betekent dat je kreten (hier ’toots’ (toeters?) genoemd) in principe binnen die bak zichtbaar zijn. Er is wel een verbinding tussen die bakken, schijnt het. Afijn, ik ga het wel uitproberen.

Plurk is het tweede alternatief dat de Belgische krant noemt. Dat platform schijnt al sedert 2008 actief te zijn, is van Taiwanese oorsprong en schijnt veel gebruikers van Aziatische talen te hebben. Je schijnt er ook met Nederlands terecht te kunnen.
Tumblr dreigde een echte concurrent van Kwetter te worden, maar dat ging mis toen dat blog werd overgenomen door Yahoo. Beetje hetzelfde verhaal als Nokia en Microsoft. De tekstberichten kennen hier geen limiet zoals bij de andere babbelplatforms.
Minds is de vierde die de krat noemt. Dit platform zou zeer hechten aan de vrijheid van meningsuiting, maar ik kan me herinneren dat Twitter en zelfs Google ooit zijn opgericht uit idealisme, maar daar is inmiddels weinig meer van over, zeg maar niets. Al schuimend over het web vond ik ook nog Medium, maar er zijn er vast meer.

Eigendom

Minstens zo belangrijk als de mogelijkheden van zo’n microblog vind ik het eigendom van zo’n platform. Met Firefox kom ik daar niet achter en Safari werkt niet meer nadat ik de Ventura-versie van MacOS heb geïnstalleerd. Ook hier zal ik dus nog achteraan moeten.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.