India gaat onder Modi steeds meer op Rusland lijken

Narendra Modi, premier van India

India’s premier Narendra Modi is een steile hindoe (afb: WikiMedia Commons)

Onder eerste minister Narendra Modi  is India steeds verder van het democratische pad afgeweken en gaat de bejegening van de moderne communicatie in dat land steeds meer lijken op die in Rusland, waar de oppositie zo goed als monddood is gemaakt. India heeft nu een nieuwe wet die, onder meer, aanbieders van virtuele particuliere netwerken verplicht de gegevens van klanten voor ten minste vijf jaar te bewaren, zelfs als die hun abonnement hebben opgezegd. Die informatie zou dan moeten worden gestald op servers van die bedrijven, maar het lijkt er op dat steeds meer vpn-aanbieders daar geen trek in hebben en hun servers naar het buitenland verhuizen.
Met ingang van vandaag zijn de vpn-aanbieders verplicht die informatie op te slaan. CERT, in India verantwoordelijk voor webveiligheid, stelt dat die informatie nodig is om dreigingen op het web het hoofd te kunnen beiden. Dat zou in belang zijn van van de staat India.
Volgens de vpn-bedrijven bedreigt dat privacyrechten van de gebruikers en op de vrijheid van meningsuitting in het algemeen. Een woordvoerster van NordVPN, ook in Nederland actief, zei dat dat typisch maatregelen zijn die autoritaire regimes invoeren om meer controle op hun burgers te krijgen. Het is de vraag of die bedrijven door hun servers te verhuizen die verplichting kunnen ontlopen. Hoogstwaarschijnlijk zal het dan onmogelijk worden dat ze nog langer in India mogen opereren.

Hausse

In India maken vpn-connecties, waarbij het IP-adres kan wisselen en in principe niet is terug te brengen tot een gebruiker en de informatie is versleuteld, een enorme hausse door. In de eerste helft zouden er bijna 350 miljoen vpn’s zijn verwezenlijkt, 671% meer dan in de eerste helft van 2020. Die zou zijn toe te schrijven aan de vele blokkades, webaanvallen en ook bedoeld zijn om de eigen privésfeer te beschermen. Met een vpn is het in principe mogelijk blokkades van de eigen overheid te omzeilen.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.