NSA blijft in VS zonder bevel met ‘sleepnet’ werken

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA blijft zonder dat daar een gerechtelijk bevel voor nodig is het  internetverkeer tussen de VS en het buitenland met een sleepnet ‘doorploegen’. Burgers die daarover klagen bij de rechter vinden geen gehoor. Het zou om defensieactiviteiten gaan die onder staatsgeheimen vallen, waarop de aangekaarte zaken worden geseponeerd. Patrick Toomey en Alex Abdo, twee burgerrechteractivisten, vinden dat het Amerikaanse hooggerechtshof zou moeten ingrijpen.De NSA heeft een programma dat ‘Upstream’ is gedoopt. Binnen dat programma doorzoeken de staatsspionnen alle digitale informatie die de VS binnenkomt en verlaat. Daarbij zoeken ze naar ‘verdachte’ gegevens zoals e-adressen of telefoonnumers van duizenden buitenlandse ‘doelwitten’. Daar komt geen gerechtelijk bevel aan te pas.
Dat wringt met de grondrechten van Amerikaanse burgers die zijn vastgelegd in de Amerikaanse grondwet/ Geen rechter waagt zich daar een uitspraak over te doen, aangezien de overheid heeft verklaard dat het Upstream-programma valt onder de staatsgeheimen.

Verzoekschrift

Eind augustus heeft het tweetal een verzoekschrift ingediend bij het Amerikaanse hooggerechtshof namens de Wikimedia-stichting. Die praktijk zou de rechten van Wikipediagebruikers en van Wikimedia schenden. Het zou in de VS niet mogelijk moeten zijn dat onwettig gedrag van de regering wordt afgedekt door dat staatsgeheim te verklaren, stelt het tweetal. Een regering zou altijd verantwoording moeten afleggen voor haar gedrag en activiteiten. Met deze uitvlucht zou de Amerikaanse overheid carte blanche krijgen de grondrechten van de Amerikaanse burgers te schenden. Over buitenlanders hebben we het dan niet.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.