Edward Snowden genaturaliseerd tot Rus

Edward Snowden: OnuitwisbaarEdward Snowden, ’s werelds belangrijkste klokkenluider op het gebied van cyber(on)veiligheid en de uitspattingen van de NSA, woont al jaren in Rusland waar hij asiel had gekregen na zijn onthullingen. Nu heeft de inmiddels 39-jarige het Russische burgerschap verkregen. Vladimir Poetin ondertekende maandag een decreet waarin dat werd vastgelegd.
Het is natuurlijk opmerkelijk dat een fervent criticus van het doen en laten van een Amerikaanse veiligheidsdienst zijn heil zoekt in een land dat steeds meer autocratische trekjes krijgt. Snowden heeft herhaalde malen gezegd dat hij terug wil naar zijn geboorteland maar hij vreest dat hij daar geen eerlijk proces krijgt. Hij zegt op zoek te zijn naar stabiliteit voor zijn gezin. “Ik bid voor privacy voor ze en voor ons allen.”
Op sociale media woedde een strijd of Snowden kan worden opgeroepen om als soldaat in Oekraïne aan de slag te gaan. Snowden heeft zich wel uitgesproken over de niet al te florissante mensenrechtensituatie in zijn nieuwe ‘vaderland’, maar niet over de Russische inval in Oekraïne. “Ik heb het vertrouwen verloren dat het delen van mijn gedachten over een bepaald onderwerp dat ik fout vind nog langer nuttig is”, schreef hij op Twitter drie dagen na de inval in Oekraïne. De grote klokkenluider lijkt gemuilkorfd.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.