Toepassingen iOS en Android kunnen virus bevatten

Het lijkt maar niet mogelijk te zijn te voorkomen dat toepassingen die via de officiële ‘winkels’ van Google en Apple voor telefoons worden aangeboden vrij van ongerief zijn. Nu blijken toeps voor iOS en Android te zijn besmet met een vrius die al miljoenen malen binnengehaald zijn. Het zouden de derde versie van PoSeidon bevatten dat in de oorspronkelijke versie in 2019 was ontdekt, zo meldt het digitale-beveiligingsbedrijf Human Security.

De nieuwe versie heeft ook al weer een naam: Scylla. Het progje rommelt met de aangeboden reclame. Het laadt reclame in verborgen vensters om niet opgemerkt te worden en simuleert klikken om de inkomsten te vergroten. Deze nieuwe dreiging schijnt de SDK-programmatuur voor ontwikkelaars te hebben gekaapt.
De lijst met besmette toeps is bij Human Security in te zien. Het bedrijf heeft het nieuw gevonden ongerief aan Google en Apple gemeld. Op Androidtelefoons worden de toeps automatisch verwijderd als Google Play Protect is ingeschakeld. Applebellers zullen dat zelf handmatig moeten doen. Het lijkt er op dat Scylla de mobiele bellers zelf niet al te veel schade berokkent (maar dat kan mijn foute inschatting zijn; as), maar dat virus zou daar niet mogen zijn.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.