Digitaal masker moet medische foto’s onherkenbaar maken

gezichtsherkenningJe gelooft het toch niet als je dit leest, maar onderzoekers hebben een digitaal masker ontwikkeld om mensen op medische foto’s onherkenbaar te maken. Je zou zeggen, zorg dan dat die gegevens niet gestolen worden, maar misschien is dat wel erg naïef, want digitale inbraken bij ziekenhuizen vinden voortdurend plaats. Opmerkelijk is dat aan dit onderzoek wetenschappers van de Sun-Yat-senuniversiteit in Guangzhou (China) hebben meegewerkt. Als er een land is waar burgers door de overheid bespied worden dan is dat in China.
Voor medisch gebruik kunnen ook foto’s van iemands gezicht worden genomen en opgenomen in het medische dossier. Zoals uit dit blog duidelijk zou moeten zijn is dat niemand onaantastbaar is voor digitale inbraken, dus ook ziekenhuizen niet. Daarnaast houden ziekenhuizen ook andere biometrische gegevens bij.
Je kunt medische gegevens anonimiseren, maar met gezichten wordt dat lastig. Vandaar dus dat digitale masker met hulp van de tegenwoordig onvermijdbare kunstmatige intelligentie het gezicht van de patiënt onherkenbaar maakt. Dat zou veel beter werken dan het vervagen van foto’s. Daar zouden ook geen ki-gestuurde gezichtsherkenningssystemen iets mee kunnen. De onderzoekers denken dat daardoor ook de videoconsults voor veel mensen minder problematische worden (want wat gebeurt er met die beelden?).

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.