De strijd van de censor tegen de Chinese burger lijkt te verharden

Chinese censuur op het web

Er wordt volop gecensureerd in China, ook op het wereldwijde web (schermafdruk Greatfire)

Het heeft even geduurd, maar het lijkt er op dat de censuur van/op het Chinawijde web de gaten heeft gedicht en de Chinese burger de pineut is. In de strijd tegen wat de censor in China als misinformatie beschouwt is die niet te beroerd nu de fysieke locatie van de misinformator openbaar te maken. Het heeft iets van het aloude schandblok en de censor (= de Communistische Partij van China) maakt uit wat ‘schandalig’ is.
Al jaren houden de Chinese autoriteiten stevig greep op internet. Ze vernietigen berichten, blokkeren trefwoorden en arresteren links en rechts de wat al te brutalen (in de ogen van de Chinese overheid). Nu gaan ze verder: onder berichten op sociale media verschijnt de verblijfplaats van de berichter.
Dat zou helpen in de strijd tegen wat misinformatie of nepnieuws wordt genoemd, maar wat dat is bepaalt in een dictatuur als China de dictatoriale overheid. Het lijkt er op dat hiermee ook nog eens regionale sentimenten worden aangewakkerd en de ijzeren greep van de overheid op de toch al erg beperkte vrijheid van de Chinese burger op internet is nog weer eens verstevigd.

Kritiek gesmoord

De recent maanden kreeg die Chinese overheid nogal wat kritiek op de behandeling van een oplevende coronavirusuitbraak. In feite werden delen van het land platgelegd door opsluiting (en niet dat slappe gedoe dat ‘lockdown’ wordt genoemd hier in het westen). Iedereen in een besmet gebied kreeg huisarrest.

De nieuwe maatregelen zouden bedoeld zijn om dit soort kritiek van het Chinawijde web te weren. Gebruikers van virtuele particuliere netwerken (vpn), die de herkomst van de gebruiker maskeren, werden aangemerkt als agitatoren en spionnen en hun berichten verdwenen zonder meer als misinformatie.

Blau Wang studeert in Duitsland en zegt sinds deze veranderingen geen kritiek meer geleverd te hebben uit angst te worden aangezien buitenlandse spion. Dan zou ze geweerd worden van, onder meer, Weibo (een variant op Twitter). Allerlei zogeheten trollen zijn niet te beroerd hun steentje bij te dragen aan het afschrikken van mensen in China die kritiek hebben op wat dan ook in China en dat is nog eens gestimuleerd door de vermelding van de locatie van de berichter.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.