Je strooit op het web met je gegevens: zo’n 370 keer per dag

GegevensbeschermingsautoriteitVolgens een rapport van de Ierse burgerrechten-organisatie ICCL strooien we bij onze veelvuldige bezoeken aan het wereldwijde web met onze persoonsgegevens zoals de plaats waar we ons bevinden. Dat zou maar liefst gemiddeld zo’n 370 keer per dag gebeuren; een geweldige aanslag op onze privésfeer. Die gegevens worden gebruikt om ons met reclame te bestoken, maar zijn ook voor andere doeleinden te gebruiken.
Als je een pagina bezoekt of een toepassing gebruikt die ‘opgesierd’ is met reclame verzend je, zonder daar erg in te hebben, allerlei gegevens naar de pagina- of toepmaker. Die gegevens kunnen bedrijven gebruiken om je, al of niet gerichte, advertenties te sturen, maar je kunt je voorstellen dat allerlei ‘nieuwsgierige’ instellingen zoals veiligheidsdiensten daar ook goed misbruik van kunnen maken.
Die gegevens gaan naar bedrijven die iets te slijten hebben. Zo stuurt de gegevensgarende dochter van Microsoft, Xandr, dergelijke gegevens naar zo’n 1700 andere bedrijven. Ook al zijn die gegevens geanonimiseerd dan valt daar nog een hoop mee te doen, ook voor andere doeleinden dan reclame maken. Zo zouden in de VS die gegevens door de politie gebruikt worden om de aanhangers van Black Lives Matter te ‘profileren’.

Het lijkt er op dat praktijk in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de EU. De Belgische privacywaakhond bekijkt of het geen tijd wordt om in actie te komen tegen deze gegevensroof. Wordt vervolgd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.