Vrolijke krakers nemen Russische autoriteiten ’te grazen’

Bel een Rus

Ik probeerde de stek op een verkeerd moment, kennelijk (die is dus ook in het Duits)

Er wordt ook een oorlog op het wereldwijde web tussen Rusland en Oekraïne gevoerd, waarbij, zo lijkt het, vooral Oekraïne op veel steun van e-krakers kan rekenen. Nu hebben krakers op wasterussiantime.today, een systeem ontwikkeld waarbij Russische overheidsinstellingen met elkaar verbonden worden waarna de aanstichter (jij) het gesprek kan afluisteren. Dan lijkt het me wel handig als je Russisch verstaat.
In feite zijn dit gewoon irritante robotgesprekken, maar die worden nu ingezet voor de goede zaak (het verspillen van de tijd van de Russische overheid). Die webstek is vandaag gelanceerd. Als je daar naar toe gaat dan krijg je een telefoonlijst van Russische overheidsinstellingen (ook militaire en veiligheidsdiensten en van parlementsleden), waarvan je er twee kunt uitkiezen om elkaar aan de praat te houden. Voor de opgebelde is niet duidelijk wie wie gebeld heeft (dat geldt voor beide gesprekspartners, dus). Die lijst schijnt op de een of andere manier ‘gelekt’ te zijn maar is ook gebaseerd op openbare informatie.

Het doel is verwarring stichten, zegt een van de initiatiefnemers vermomd onder de schuilnaam Shera. De groep – bestaand uit kunstenaars, activisten en echte krakers – zou zich de Versluierde dromen van Sjeherezade noemen.
De groep zou over zo’n vijfduizend telefoonnummers van Russische instellingen beschikken, deels uit openbare deels uit gelekte bronnen. De stek is zo ingericht dat je een Skypegesprek begint waarbij veertig nummers automatisch worden gebeld en je vervolgens afluisteraar wordt van een gesprek (in het Russische, ongetwijfeld). Je kunt niet tussenbeide komen. Dat hebben de makers met opzet gedaan om jou (de gebruiker van de stek) niet in gevaar te brengen

Nog niet soepel

Helemaal soepel liep de stek nog niet, meldt het Amerikaanse (web)blad Wired. Er moesten, voor de officiële start, nog wat fouten uit het systeem gestreken worden. Het idee ontstond al bij de inval van Russische troepen in Oekraïne en er is dus zo’n drie maanden aan gewerkt. De gesprekken zouden moeilijk te blokkeren of te negeren zijn. De gestolen en anderszins verkregen nummers zouden gecontroleerd zijn. Mobiele nummers zijn alleen gebruikt als die informatie hooguit een paar maanden oud is. Die veranderen nogal eens van eigenaar.
Volgens Shera heeft de stek niet het eeuwige leven. Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat de stek door een massa-aanval kan worden stilgelegd, maar Shera verwacht dat die uiteindelijk wel op een andere manier zal worden geblokkeerd.

Christo Grozev van Bellingcat, die Alexei Navalny hielp bij het hilarische gesprek dat de Rus voerde met een van zijn beoogde moordenaars, denkt dat als dit verhaal bekend wordt, die telefoonnummers binnenkort allemaal zijn veranderd. “En dat is niet goed voor ons onderzoek.” Toch kan hij de zet wel waarderen. “Het is grote psychologische aanpak. Het is meer een geintje van jongens van de radio dan een journalistieke aanpak.”
Volgens Shera zijn veel van de gebruikte nummers op de een of andere manier al openbaar. Als het weinig meer dan een geintje is, dan moet dat maar. “We wilden iets doen om het Russische militair-industriële complex te ergeren en ook om mensen een beetje aan het lachen te maken.”

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.