Microsoft digitaal aangevallen door Engelse tiener

MicrosoftMicrosoft heeft toegegeven dat zo’n 40 gigabyte aan vertrouwelijke gegevens is gestolen door een jonge leider van een groep e-krakers die aangeduid wordt met Lapsus$. Die groep heeft het voorzien op servers van onder meer Samsung, nVidia en Ubsoft, maar zou eerder uit zijn op roem dan op geld…Of dat nu te maken heeft met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is niet bekend, maar feit is dat e-krakers actiever zijn dan ooit. De huidige digitale inbraak gaat om gegevens van gebruikers van Windows en Office van Microsoft, maar ook schijnt een groot deel van de code van de zoekmachine Bing van Microsoft en van de videoassistente Cortana te zijn buitgemaakt. Microsoft heeft de diefstal toegegeven door de groep, die het zelf aanduidt met DEV-0537.
Volgens nieuwsagentschap Bloomberg zou onderzoek hebben uitgewezen dat een 16-jarige Brit de dader is. Een vrouw die zich bij Bloomberg presenteerde als moeder van de tiener stelde niet op de hoogte van de activiteiten en diefstal van haar zoon te zijn geweest. Ze vindt het erg vervelend dat inmiddels foto’s van haar huis en dat van zijn vader op het web circuleren. De plaatselijke politie had geen commentaar, evenmin als de FBI, die het geval onderzoekt.

Om de dader te achterhalen hebben onderzoekers gebruik gemaakt van sporen die de Brit op het wereldwijde web heeft achtergelaten, maar ze zijn ook getipt door concurrerende e-krakers. Een kraakgroep heeft de coördinaten van de (vermoedelijke) dader, zijn adres en gegevens over zijn ouders op het web gezet. De 16-jarige zou zich verschuilen achter de namen White en breachbase.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.