Google verzamelt sms-gegevens zonder medeweten gebruikers

Google PlayDe toepassingen Telefoon en Berichten van Google die op meer dan eenmiljard  (Android)telefoons zijn geïnstalleerd houden de activiteiten van de eigenaar bij en versturen die naar servers van het bedrijf zonder dat de gebruikers daarvan weten. Dat is in strijd met de Europese algemene verordening gegevensbescherming (AVG).  Die gegevensgaring zou ook niet voorkomen kunnen worden.
Androidgebruikers krijgen waarschuwingen over (mogelijk kwaadaardige) toepassingen die gegevens van je verzamelen. Berichten en Telefoon zijn volkomen legaal en meestal voorgeïnstalleerd op de Androidtelefoons, maar doen in feite hetzelfde zonder dat de gebruiker daar weet van heeft. Dat werd ontdekt door  Douglas Leith, hoogleraar informatica van het Trinity College in Dublin (Ier).
Bij elk smsje dat verstuurd of ontvangen wordt gaat het unieke nummer van het bericht en de tijd naar `Google (Firebase Analytics). De inhoud van de berichtjes wordt daarmee niet onthuld, wel waar de berichtjes heen gaan of vandaan komen. Ook Telefoon verzamelt die zogeheten metagegevens en verstuurt die naar Firebase. Ook houdt Google bij welke nummers geblokkeerd worden. Google houdt zich voor de domme en er zou ook geen mogelijkheid zijn die onwettige gegegevensgaring te stoppen.

Reactie Google

Google stelde in een reactie wat zaken te zullen veranderen. Gebruikers zouden te lezen krijgen wat Google verzamelt. Berichten zouden geen gegevens meer verzamelen over de verzender, de ICCID-code, sim-kaart en het berichtnummer. De twee toepassingen zouden die gegevens van de communicatie niet meer naar Firebase sturen. Ook zou de gebruiker zijn zeggenschap weer terug(?)krijgen.

Volgens hoogleraar Leith zou de gebruiker in Berichten de mogelijkheid krijgen de gegevensgaring te weigeren. Dat zou echter niet gaan om wat het bedrijf als ‘essentiële gegevens’ beschouwt. Dit is een van de eerste onderzoeken naar de verzameling van  persoonsgegevens door toepassingen van Google. Die blijft ook nu nog grotendeels ondoorzichtig en kan nog vele andere verrassingen inhouden…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.