Fabrieken Toyota lamgelegd door virusaanvallen

ToyotaDe productie van veertien fabrieken van automaker Toyota zullen, als het goed is, morgen hun productie weer opstarten. Die is meer dan een dag lamgelegd door webaanvallen op een toeleverancier Kojima Industries van Toyota.
De toeleverancier meldde dinsdag dat het een virus had gevonden op de bedrijfsserver. Naar het hoe en waardoor wordt nog een nader onderzoek ingesteld. De twee bedrijven hebben alternatieven aangedragen om de productie weer te starten nog voordat het probleem op de besmette server zou zijn opgelost. Kojima maakt voor Toyota veel onderdelen zoals het luchtbehandelingssysteem en stuurinrichting. Het productiesysteem zelf zou niet zijn ‘bezoedeld’. Volgens het Japanse blad Nikkei zou het om een losgeldaanval gaan.
Kojima zou zaterdag een dreigbericht hebben ontvangen vergezeld van een virus in een bestand. Het bedrijf wilde niet beamen dat de aanval om losgeld zou zijn gegaan. Het probleem op de server werd grotendeels opgelost op zondag, maar voor de zekerheid werd nog een dag respijt genomen om te zien of het probleem was opgelost.
Toyota besloot maandag om dinsdag alle 28 productielijnen in Japan stil te leggen. Ook de productie van vrachtwagenbouwer Hino Motors, onderdeel van Toyota, werd op twee lijnen stilgelegd. Of de productie ook daadwerkelijk wordt hernomen zal in de loop van dinsdag worden besloten.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.