Help, de kwantumcomputer bedreigt onze versleuteling

kwantumprocessor

Veel grote techbedrijven werken aan de ontwikkeling van kwantumcomputers (afb: Microsoft)

Elders op deze stek staan veel verhalen over de vreemde wereld van de kwantum-computers. Die zouden (ons) waanzinnige mogelijkheden bieden, maar of dat werkelijk ook zo is, is nog maar zeer de vraag. Een van die ‘mogelijkheden’ is het kraken van de versleuteling waarmee onze (web)communicatie en bestanden nu nog wordt beschermd. Dan komen alle zaken die we voor anderen geheim willen houden zoals de toegangscode van onze bankrekening voor het grijpen liggen. Hoe maken we de digitale wereld veilig voor het kwantummonster?
Voortdurend flitsen er gegevens over het wereldwijde web die niet door derden mogen worden opgepikt. Als het goed is worden dat soort gegevens versleuteld, maar die versleuteling is gebaseerd op de moeilijkheidsgraad daarvan voor computers, de digitale dingen die we nu gebruiken. Als die er jaren over zouden doen om die code te kraken dan kunnen we de inhoud veilig voor inkijk weten. Dat zou met de komst van kwantumcomputers wel eens anders kunnen worden.
Alles wat we tegenwoordig op internet doen zoals dingen kopen, betalen, kwebbelen via sociale media of meel wordt versleuteld, maar die beveiliging zou door de komst van de kwantumcomputer kunnen wegvallen en ook bezitters van cryptomunten zouden hun tegoeden (kunnen) zien verdampen. Ook allerlei diepgeheime en louche operaties in de cyberwereld zouden onbeschermbaar worden. Volgens Ilyas Khan van Quantinuum wordt die beveiliging met de huidige methoden dan waardeloos.

Kwantumveilig

Er schijnt al enige jaren gewerkt te worden aan een kwantumveilige versleuteling. Zo zouden nu alle geclassificeerde gegevens van de Britse overheid kwantumveilig zijn opgeslagen, althans op zo’n manier dat wetenschappers hopen dat een kwantumcomputer die beveiliging niet snel kan kraken. Techbedrijven als Google, Microsoft, Intel en IBM werken aan oplossingen, maar ook gespecialiseerde bedrijven als Quantinuum en Post-Quantum.

Er schijnt in de VS bij het nationale instituut voor wetenschap en veiligheid net buiten hoofdstad Washington een ‘missverkiezing’ te zijn gehouden van de beste beveiligingsstrategie in het kwantumtijdperk. Of dat iets bruikbaars oplevert is nog maar zeer de vraag. Deskundigen stellen echter dat niks doen geen optie is. Gaat U maar rustig slapen…

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.