Brata zit (mogelijk) met zijn vingers in jouw bankrekening

AndroidpoppetjeBrata is een kwalijke code voor Android-telefoons die al in 2019 werd ontdekt, maar die zich nu in een vernuftiger gedaante heeft herpakt. De trojaan schijnt het op het leeglpunderen van je bankrekeningen te hebben voorzien, waarna al de gegevens op je telefoon worden gewist om geen sporen achter te laten.De oorspronkelijke versie werd door Kasperksky ontdekt in januari 2019. Toen maakte Brata zich ‘nuttig’ via toepassingen op Google Play (waar de makers zich niet van bewust waren). De trojaan had ook andere middelen om op je telefoon terecht te komen zoals via Whatapp-berichten. Destijds had Brata vooral belangstelling voor Braziliaanse bankrekeningen.
Volgens Cleafy Labs is Brata weer actief maar dan voorzien van nieuwe mogelijkheden. Zo zet de trojaan je telefoontoestel na gedane zaken weer in de ‘fabrieksinstellingen’ om alle sporen uit te wissen. Die is nu ook voorzien van een systeem om je doen en laten te achterhalen en om te zien wat je wanneer doet met je bankrekeningen.

Daarbij beperkt Brata zich niet tot Brazilië. Ook in de rest van Amerika en in Europa schijnt het virus actief te zijn. Dit keer zou de trojaan niet via besmette toepassingen op Google Play op je telefoon terechtkomen, maar via, valse, smsjes van banken. Er zouden ook nog eens drie versies rouleren: Brata-A, Brata-B en Brata-C.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.