Oekraïne doelwit massale cyberaanval

Aanval op Oekraïense instellingen

De boodschap in drie talen (afb: Futura Sciences)

Een brede cyberaanval heeft zo’n vijftien weblocaties van de Oekraïense overheid vannacht getroffen. Meteen wordt er dan naar Rusland gekeken, dat recentelijk ook grote aantallen troepen heeft verhuisd naar de grens met Oekraïne, hoewel er nog geen directe bewijzen zijn van de betrokkenheid van Rusland bij de aanvallen.
Hoewel er besprekingen tussen de VS en Rusland zijn over de militaire dreiging van Rusland blijft de situatie gespannen. Nu lijkt het er op dat de oorlog op het digitale front vast is begonnen. De digitale verdediging van Oekraïne is met behulp van de VS en het VK de laatste tijd versterkt.
Door de aanval zou onder meer de webstek van het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken eruit liggen. Voordat die van het web verdween zou er een verklaring in het Russisch, Oekraïens en vreemd genoeg ook Pools te lezen zijn geweest. Die werd omgeven door doorgestreepte Oekraïense symbolen zoals de Oekraïense vlag en een (doorgestreepte) kaart van het land. Ook werd gemeld dat de gegevens van alle Oekraïners vrij toegankelijk zouden zijn op het wereldwijde web.

Ook werd gesteld dat het Oekraïense verzetsleger en andere Oekraïense organisaties tijdens de tweede wereldoorlog de Duitse troepen hadden gesteund en daarbij verschillende massamoorden hadden gepleegd in met Polen betwiste gebieden. Dat zou er op kunnen duiden dan de aanvallers uit Polen komen. Het lijkt er op dat de aanvallers gebruik hebben gemaakt van een kwetsbaarheid in het webbeheersysteem die bekend staat als October.

288 000

Hoewel er dus geen direct bewijs is dat Rusland is betrokken bij de aanvallen, lijkt dat land toch de meest aangewezen dader. De EU heeft al laten weten Oekraïne te zullen helpen. Sedert 2014 is dat land al vele malen digitaal aangevallen. In de tien eerste maanden van het vorig jaar zou het land volgens officiële cijfers 288 000 aanvallen te verduren hebben gehad.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.