Oekraïne beschuldigt Rusland van webaanvallen

Was NonPetya-aanval een gijzelpoging?

Gegijzeld of niet?

En ja het hoge woord is er uit. Het verbaast natuurlijk niks dat Oekraïne de nieuwe erfvijand Rusland van de jongste webaanvallen met de NonPetya-worm beschuldigt. Een groot deel van het Oekraïense digitale leven kwam tot stilstand. Er zou zelfs gebruik gemaakt zijn van Facebook en Twitter om aankomst- en vertrektijden op vliegvelden via het wereldwijde web te verspreiden. De borden met die tijden werden gefotografeerd en via de sociale media verspreid.

Het zou allemaal begonnen zijn met de digitale inbraak bij Intellect Service, maker van een in Oekraïne veel gebruikt boekhoudprogramma MeDoc. Via het bijwerken van het programma werd vervolgens de worm verspreid bij de gebruikers van dat programma. Het bedrijf ontkent dat, maar Oekraïense webmisdaadonderzoekers zeggen de zaak te onderzoeken. Mogelijk wordt het bedrijf vervolgd. Oekraïne zegt bewijs te hebben dat Rusland achter de aanvallen zit, maar dat land ontkent, zoals gewoonlijk.

Gijzelworm?

De aanvallen werden beschouwd als een als gijzelworm verklede poging organisaties en bedrijven economisch te treffen. De aanvallen zouden maar ruim 8000 euro hebben opgeleverd. In Rotterdam zouden getroffen bedrijven in het havengebied digitaal dagen plat hebben gelegen.
Niet iedereen is echter overtuigd van die theorie. Het zou wel eens een slecht uitgevoerd plan kunnen zijn geweest om de getroffenen geld uit de zak te kloppen, denkt veiligheidsdeskundige Robert Graham. “Kwaadaardigheid is niet hetzelfde als vaardigheid”, schreef hij op zijn blog .

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.