Gezichtherkenningsbedrijf VS krijgt (mogelijk) in VK vette boete

Politie-emblemen

Geleend van de Clearviewstek (afb: Clearview AI)

Volgens de Britse autoriteiten heeft het Amerikaanse bedrijf Clearview (Heldere Blik) AI voor zijn gezichtsher-kenningssysteem zonder medeweten van betrokkenen foto’s van gezichten verzameld. Het bedrijf riskeert een boete van, omgerekend, zo’n 20 miljoen euro. Het bedrijf grasduinde in de pagina’s van Facebook en andere sociale media. De Britse informatiecommissaris (ICO) acht dat een ernstige inbreuk op de Britse gegevensbeschermingswet. De foto’s zijn bedoeld voor de databank die het Amerikaanse bedrijf heeft aangelegd van zo’n 10 miljard gezichten, voor een niet onbelangrijk deel ‘geoogst’ op internet.

Volgens het bedrijf is de aanklacht zowel feitelijk als wettelijk onjuist. Het overweegt in beroep te gaan. Clearview AI zou slechts openbaar beschikbare informatie aan opsporingsdiensten hebben aangeboden.
Het ICO heeft Clearview opgedragen te stoppen met verwerking van persoonsgegevens van mensen uit het VK. Het zou de gegevens van alle Britse onderdanen moeten vernietigen, onder dreiging van het opleggen van de boete. Clearview hing een huilerig verhaal op over al die misdadigers die dankzij zijn systeem zouden zijn opgepakt.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.