Het vak van bankrover sterft zo langzamerhand uit. Het risico is hoog en je kunt mensen en banken veel makkelijker via het wereldwijde web beroven. Dan is het risico te worden doodgeschoten minimaal. Ook het plofkraken van geldautomaten lijkt op de duur geen vetpot. Het aantal daalt al jaren.
Steeds meer geldtransacties verlopen digitaal. Er komt geen bankbiljet of munt meer aan te pas. Het aantal bankfilialen, maar ook geldautomaten is de laatste jaren drastisch ingekrompen. Dat zijn harde tijden voor de ouderwetse bankrovers, maar vreugdevolle tijden voor criminelen die zich op het wereldwijde web hebben geworpen. Volgens het Duitse blad der Spiegel is het aantal bankovervallen de laatste dertig jaar in Duitsland met 95% afgenomen. Dat zal in de lage landen niet veel anders zijn.
In die tijd is het aantal bankfilialen in Duitsland teruggelopen van 70 000 tot 24 000. Contantgeld wordt ook steeds minder belangrijk en er zijn al winkels waar je alleen kunt pinnen (mag volgens mij wettelijk niet, maar gebeurt wel). Daarbij komt dat de kans op succes, we hebben het steeds over Duitsland maar dat land is (waarschijnlijk) exemplarisch, niet erg groot is, terwijl de buit steeds geringer wordt. In 2019 werd 90% van de roofovervallen opgelost, vorig jaar 80%.
Uitkomst
Geldautomaten en de cyberwereld zijn voor criminelen een uitkomst, vooral die laatste mogelijkheid. Het risico daarvoor gepakt te worden is veel lager dan 80%, 90%. Bovendien hoeven webboeven zich niets aan te trekken van landsgrenzen. Het Duitse verzekeringsbedrijf Euler Hermes heeft tussen 2015 en 2021 7654 schademeldingen ontvangen met een totale waarde van 870 miljoen euro. 12% betrof cyberaanvallen en was daarmee categorie nummer 1.
Met het ‘lossen’ van geldautomaten schijnt het in Duitsland nog goed te gaan, maar natuurlijk is dat ook een aflopende zaak. De kans om gepakt te worden is minder groot dan bij een (rechtstreekse) bankroof, maar het punt is dat ook het aantal geldautomaten afneemt. Dus lijkt op de duur deze bron van inkomsten ook een aflopende zaak.
Bron: der Spiegel