REvil-krakers in de kraag gevat (?)

RevilSodinokibi

Hoogste losgeld tot heden

De VS zouden zeven verdachten hebben aangehouden (laten aanhouden) die deel zouden uitmaken van de criminele kraakgroep die aangeduid werd met REvil. Ook zou geld of equivalenten daarvan in beslag zijn genomen met een waarde van vijfmiljoen euro. REvil zou verantwoordelijk zijn geweest voor de Kaseya-aanvallen in juli.
Volgens mededelingen zou de 22-jarige Oekraïner Jaroslav Vasinski op 8 oktober in Polen zijn aangehouden. In Roemenië werden vier personen aangehouden die banden zouden hebben met REvil. Nog eens twee personen zouden zijn aangehouden, waarvan een door de politie in Koeweit. Die twee zouden lid zijn van de criminele groep die wordt aangeduid met GrandCrab.
De krakers zouden ook (een deel van?) hun buit kwijtgeraakt zijn. Het zou gaan om cryptomunten ter waarde van ruim vijfmiljoen euro. Dat zou losgeld zijn waarbij  de Rus Jevgeni Poljanin als verdachte is aangemerkt. Die is nog op vrije voeten, maar al wel door het OM in de VS aangeklaagd.

REvil en andere criminele kraakgroepen zouden in de Kaseya-zaak zo’n 180 miljoen euro aan cryptomunten hebben buitgemaakt. Het Amerikaanse ministerie van financiën wil ook sancties treffen tegen de cryptomuntenbeurs Chatex en drie geassocieerde bedrijven. Die zou de webcriminelen de middelen verschaft te hebben om het losgeld wit te wassen.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.