Rusland doet proeven met isoleren van Russisch deel web

Runet is een ideaal van Ruslands president Poetin

Rusland schijnt opnieuw proeven gedaan te hebben om het Russische deel van het wereldwijde web te isoleren van de rest. Die proeven zouden zijn uitgevoerd tussen half juni en half juli. Het lijkt het Kremlin ernst met de mogelijkheid het land digitaal te isoleren van de rest van de wereld zoals het al eerder heeft aangekondigd. Rusland beweert dat dat nodig is om webaanvallen te kunnen pareren, maar het heeft er alle schijn van dat die isolatie is bedoeld om de voor het regime onwelgevallige berichtgeving te blokkeren.
Het lijkt er op dat weinigen het gemerkt zouden hebben, maar Rusland zou het Russische web een maand lang geïsoleerd hebben van de rest van het wereldwijde web. Dat bericht is afkomstig van het Russische economische webblad RBC Daily. Grote voorbeeld voor Rusland de Grote Chinese Webmuur in het communistische buurland.
Dat lijkt ongeloofwaardig. Wellicht dat het Kremlin alleen maar gedaan heeft of Runet een mogelijkheid is. Sedert maart 2019 heeft Rusland een wet over, wat heet, websoevereiniteit die zoiets mogelijk maakt indien de nationale veiligheid van het land gevaar loopt.

Eerder

Het is niet voor het eerst dat Rusland heeft toegegeven het Russische deel te hebben ‘losgekoppeld’ van de rest van internet. Al eerder in 2019 zouden daar proeven mee zijn gedaan. Vorige jaar zijn soortgelijke proeven uitgesteld met het oog op de coronacrisis.

Of de proeven geslaagd zijn is niet bekend, maar er bestaat in feite al een splitsing door het gebruik van het cyrillisch voor de notatie van het Russisch. Daardoor gebruiken veel Russischtaligen eerder hun eigen, cyrillische bronnen/media als Yandex en Kontakte dan Amerikaanse zoals Google of Facebook.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.