Processor als borger van je digitale veiligheid (?)

Anti-aanvalprocessor

Morpheus hier op een moederbord onder de ventilator (afb: Todd Austin)

Regelmatig krijgen we te horen dat processoren lekken bevatten waardoor misdadige e-krakers onaardige dingen kunnen doen. Nu schijnt er een processor in ontwikkeling te zijn die zijn microarchitectuur voortdurend verandert om aanvallen te voorkomen. Die benadering lost het probleem van lekken in processoren niet op, maar voorkomt dat criminelen en andere veiligheidsdiensten daar misbruik van kunnen maken.
De processor is ontwikkeld door Todd Austin en Lauren Biernacki van de universiteit van Michigan. Om gebruik van fouten in een processor te kunnen gebruiken moet je daar een hoop vanaf weten. Om die aanvallen toch onmogelijk (of in ieder geval zo lastig mogelijk) te maken hebben de onderzoekers ervoor gezorgd dat hun processor voortdurend van microarchitectuur verandert. Die verandering zou geen invloed hebben op de werking voor programma’s die op de computer draaien.
Austin en Biernacki schatten in dat gisse e-krakers dat probleem (die verandering) binnen enkele uren zouden hebben opgelost, maar dat geeft niet. Morpheus zoals ze de processor hebben genoemd, verandert een paar keer per seconde. Dat schijnt te werken. Honderden onderzoekers hebben maandenlang hun tanden stuk gebeten op de ‘wispelturige’ processor.
De meeste kwetsbaarheden zijn een gevolg van fouten in de programmatuur, maar foutloze code te schrijven lijkt welhaast onmogelijk. Dan lijkt Morpheus een oplossing, maar ook dat ding is toch afhankelijk van programmatuur (zegt deze onnozele leek dan)? Nu afwachten of Morpheus het tot de markt brengt.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.