Ook China maakt zich druk om jouw privacy

Bing ChinaJe gelooft het niet dat een land dat er een ware kunst van heeft gemaakt zijn onderdanen ook digitaal onder de duim te houden zich druk zou  maken over hun privacy. Toch schijnt die dictatuur een instantie te hebben die zich daar kennelijk mee bezighoudt. Die instantie, vaak ‘waakhond’ genoemd, heeft ruim honderd toepassingen gevonden die het niet zo nauw nemen met de privacy van hun gebruikers. Daaronder figureren Bing van Microsoft en LinkedIn.
Het gaat om het cyberagentschap van China. De 105 toepassingen zouden wat al te driftig gegevens verzamelen en ook neuzen in de persoonlijke informatie van gebruikers (waar de Chinese overheid ook een groot liefhebber van is). De eigenaren van genoemde toepassingen krijgen vijftien dagen de tijd om het probleem op te lossen. Doen ze dat niet dan volgen er sancties.
Dat klinkt allemaal erg schijnheilig: de pot verwijt de ketel. De privacyregels in China zijn sedert begin deze maand van kracht. Daarin wordt, onder meer, gesteld, dat de ontwikkelaars van de toepassing verantwoordelijk zijn voor wat hun toepassing verzamelt aan gegevens van de gebruikers, zonder dat die daar toestemming voor hebben gegeven.
Het lijkt er op dat de Chinese overheid niet zozeer bekommerd is om het digitale welzijn van zijn onderdanen, maar eerder beducht is om de grote macht van Chinese techbedrijven zoals Alibaba en Tencent. Eerder dit jaar kreeg Alibaba een boete van zo’n 2,5 miljard euro voor overtreding van antimonopolieregels. Ook andere Chinese techbedrijven hebben met dit soort ‘akkefietjes’ te maken.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.