Apple maakt mooie sier met privacy behalve in China

De Apple-winkel in Peking

De Apple-winkel in Peking

Apple is een vreselijk bedrijf dat zegt erg bekommerd te zijn om de vrijheid van meningsuiting en je privacy, maar dat die ‘principes’ meteen vergeet als het in China geld wil verdienen. Geld stinkt niet voor dit Amerikaanse bedrijf, maar dat is daar niet enig in…
Apple is in twintig jaar van een wat wereldvreemd, sympathiek nichebedrijf dat op sterven na dood was een wereldmacht geworden waarbij China een belangrijke rol speelt. Bijna al de Apple-producten worden daar geassembleerd en eenvijfde van de inkomsten van Apple komen daar vandaan. Daarvoor heeft Apple wel moeten slikken, maar dat heeft het bedrijf zonder al te veel morren gedaan. Zo werkt Apple mee aan de censuur in China en is het niet te beroerd gebruikersgegevens aan de Chinese overheid door te geven, zo stelt de New York Times.
Zo komen de gegevens van klanten van de winkels van Apple in China op servers van de Chinese overheid terecht. Apple heeft toegestaan dat de codesleutels om die informatie te ontcijferen ook op die servers worden bewaard. Apple gebruikt ook geen versleuteling in andere datacentra in China op last van de Chinese overheid. Dat betekent volgens deskundigen dat de Chinese overheid geen problemen zal hebben om toegang te krijgen tot berichten, foto’s, contacten, locatiegegevens e.d. van Chinese Applegebruikers.
Apple heeft de gegevens in zijn ‘wolk’, iCloud, in China verpatst aan het bedrijf Guizhou-Cloud Big Data, eigendom van de Chinese provincie Ghuizou. Wil de Chinese overheid daar inzage in hebben dan gaat ze naar dat bedrijf en niet naar Apple. Voordat Apple met GCBD een overeekomst had gesloten zou het bedrijf nooit gegevens van wolkgebruikers hebben doorgegeven aan de Chinese overheid. Nu schijnt dat op zijn minst in negen aparte keren het geval te zijn geweest. Het artikel in NYT suggereert dat het dan om Apple gaat en niet om CCBD. De echte situatie kan dus veel ernstiger zijn.

Toepassingen

Apple weigert of verwijdert in China ook toepassingen die de goedkeuring van de onderdrukkende Chinese overheid niet kunnen wegdragen. De Dalai Lama of de opstand op het Plein van de Hemselse Vrede in Peking zal je via Appletoepassingen in China nooit vinden.
In 2018 verordonneerde de Chinese overheid een toep van Guo Wengui te verwijderen. Guo is een, niet geheel schone, Chinese miljardair die zich druk maakt(e?) over de corruptie in de Chinese communistische partij.
En dus kwam de naam van Guo, die sedert 2014 in de VS zou wonen, op de ‘gevoeligheidslijst’ te staan. Dat betekent dat toepassingen worden gescand op het gebruik van Guo’s naam en dat ontwikkelaars van toepassingen geen gebruik mogen maken van zijn toepassingen. Apple werd op het matje geroepen toen Guo kennelijk nog wat mazen in de defensie van Apple wist te vinden. Apple boog het hoofd en deed braaf wat de Chinese overheid verlangde.

Sedert 2017 zijn zo’n 55 000 actieve toepassingen in China verdwenen uit de Apple-winkel, terwijl die elders nog wel beschikbaar zijn. Meer dan 35 000 daarvan waren spelletjes. De rest was divers van nieuwsmedia tot diensten voor versleutelde berichten. Apple blokkeerde ook digitale middelen om protesten te organiseren. Het bedrijf bestrijdt de cijfers. Diverse toepassingen zouden door de ontwikkelaars zelf zijn verwijderd.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.