Onderzoekers in Frankrijk verklaren Huawei ‘besmet’

HuaweiEen groep onderzoekers in Frankrijk heeft in de Franse krant Le Monde een oproep geplaatst niet mee te werken aan de activiteiten van het Lagrange-onderzoekcentrum in Parijs. Dat zou geheel worden gefinancierd door het Chinese bedrijf Huawei, dat verdacht wordt van nogal louche banden met de Chinese overheid bij, onder meer, de onderdrukking van de Oeigoeren. Eerder deed Trump het bedrijf al in de ban om veiligheidsredenen.
Het onderzoekscentrum heeft afgelopen herfst de poorten geopend en richt zich op wiskunde en informatica. Er zouden zo’n 30 wetenschappers komen te werken. Huawei, in 1987 opgericht, heeft zo’n 197 000 werknemers en een jaaromzet van 136 miljard dollar. Het bedrijf wordt ervan verdacht innige banden met de (dictatoriale) Chinese autoriteiten te hebben. Het bedrijf is groot geworden met mobiele telefoons en de productie en aanleg van telecommunicatiesystemen. Het bedrijf wordt er ook van verdacht in die systemen ‘achterdeurtjes’ in te bouwen waarvan de Chinese veiligheidsdiensten gebruik/misbruik kunnen maken. Het heeft ruim twintig onderzoekscentra in diverse landen.
Volgens de groep onderzoekers is Huawei een belangrijke factor in de onderdrukking van de Oeigoeren, waarbij vooral hun kennis op het gebied van bewakingsapparatuur wordt gebruikt. De nieuwe onderzoeksvestiging in Parijs is allesbehalve een daad van altruïsme, stellen de onderzoekers. Huawei wil volgens de groep alleen maar gebruik maken van de in Frankrijk aanwezige kennis voor hun kwalijke activiteiten.

Niet alleen Xinjiang, de westelijke provincie waar de Oeigoeren wonen, is slachtoffer van de toegenomen onderdrukking in China, maar ook elders worden Chinese onderdanen steeds steviger onder de duim gehouden, geholpen door technieken die door, onder meer, Huawei worden geleverd, stelt de groep. In Xinjiang zouden tussen de een- en tweemiljoen Oeigoeren zijn geïnterneerd om een politieke ‘herscholing’ te krijgen. Reden genoeg het Chinese bedrijf links te laten liggen, vinden de onderzoekers in Le Monde.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.