Is Huawei de ‘achterdeur’ voor Jinping Xi? Dat zit nog

Chinees telecombedrijf Huawei verdacht

Huawei Mate 20 (afb: Huawei)

Het lijkt er op dat Amerikaans president Donald Trump de rest van de wereld mee wil trekken in zijn handelsstrijd met China. Chinese elektronica-bedrijven zijn verdacht, vindt de baas van Amerika, en al helemaal bedrijven die communicatie-systemen leveren zoals Huawei. Die bouwen achterdeurtjes in waardoor de Chinese overheid naar hartenlust zou kunnen spioneren. Een bedrijf als Huawei is in de VS in de ban gedaan en de Amerikanen vragen van de Europeanen hetzelfde te doen, maar klopt dat verhaal eigenlijk wel? Ik heb zo mijn twijfels en met mij het Britse blad New Scientist met mij.
Inmiddels is Huawei in Nederland door de KNP betrokken bij de ‘aanleg’ van het 5G-systeem voor mobiele telefonie (maar niet in de netwerk’kern’). Ook de Britten lijken zich niet druk te maken (of toch wel?).
Laten we wel wezen: China is een dictatuur en de overheid doet er alles aan om haar onderdanen in het gareel en in de gaten te houden. Dan is het niet zo vreemd dat als elektronische bedrijven uit China elders hun diensten en producten aanbieden ze van collaboratie met het Chinese regime verdacht worden. Huawei is verdacht.
Australië lijkt de Chinezen bij de aanleg van het 5G-netwerk te willen weren, in Groot-Brittannië mag Huawei niet meedoen aan de ‘kern’ van het netwerk. In de VS vinden ze Huawei en Xiaomi ‘gevaarlijk’. Chinese bedrijven zouden niet bij de ‘kern’ van het netwerk betrokken mogen zijn zoals de toegangspunten tot het netwerk (masten en antennes).

Gevaar?

De vraag is of die gevaren reëel zijn. Gevoelige informatie moet hoe dan ook nooit onversleuteld via openbare netwerken verstuurd worden. Als een bericht al onderschept wordt, dan kan dat, als de versleuteling oké is, toch niet gelezen worden. Overigens blijkt dat je van de metadata (wie belt met wie, hoelang en hoe vaak?) van telefoonverkeer ook al veel wijzer kunt worden.

Tot nu toe is er geen enkel bewijs geleverd dat Chinese bedrijven het met hun overheid op een akkoordje hebben gegooid. Het lijkt er voorlopig op dat Trump en de zijnen China een hak willen zetten. Bewijs ergens van leveren is trouwens ook niet Trumps sterkte. Die roept liever maar wat via kwetter.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.