Politie in VK willen toegang telefoons slachtoffers

Shami Shakrabarti, barones

Hogerhuislid Chakrabarti:…illegaal…

De politie en Engeland en Wales vragen tegenwoordig aan slachtoffers van seksueel geweld en andere misdaden om toegang tot hun telefoons en andere elektronische apparatuur, Indien zij die toestemming niet krijgt dan zouden de aanklachten wel eens kunnen vervallen, zo vermeld het te ondertekenen toestemmingsformulier.
De politie verklaarde maandag dat die toestemming alleen wordt gezocht als die van belang is voor het onderzoek, maar inmiddels is in Engeland en Wales onrust ontstaan over het nieuwe beleid van de politie. Als die toestemming van de misdaadslachtoffers krijgt, dan heeft de politie toegang tot alle elektronische communicatie, foto’s en andere zeer persoonlijke gegevens die daar op staan.
Het toestemmingsformulier dat het slachtoffer daarvoor moet ondertekenen stelt dat het onderzoek wel eens zou kunnen worden gestaakt als die toestemming niet wordt gegeven. Er zouden strikte regels zijn om misbruik van die informatie te voorkomen, maar het is onduidelijk hoe dat kan worden voorkomen. Zelfs de eerste minister Theresa May bemoeit zich met de zaak.

Slachtofferhulp

De Britse equivalent van Slachtofferhulp zei dat die maatregel slachtoffers er van zou kunnen weerhouden naar de politie te gaan. “Nu al worden verkrachtingen en gevallen van seksueel geweld vaak niet gemeld”, schrijft Victim Support. “De meeste daarvan worden begaan door bekenden van het slachtoffer en als blijkt dat het slachtoffer contact heeft gehad met de aanvaller dan zou dat bang kunnen zijn dat de zaak minder ernstig genomen wordt.”
Shami Chakrabarti, woordvoerster voor de socialistische partij in juridische aangelegenheden en Hogerhuislid, stelt dat de toestemmingsformulieren illegaal zijn. “Elke suggestie dat verkrachtingsslachtoffers automatisch hun telefoon moeten afgeven in ruil voor steun van de overheid is onrechtmatig en verkeerd”, zegt ze.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.