Duitsland verbiedt Facebook gegevens WhatsApp te gebruiken

Johannes Caspar

Johannes Caspar

De Duitse privésfeerwaakhond heeft Facebook voorlopig verboden gegevens van WhatsApp-gebruikers te gebruiken. In de nieuwe regels van WhatsApp wordt dat mogelijk gemaakt. Dat zou in strijd zijn met EU-regelgeving (i.c. de algemene verordening gegevensbescherming; AVG).
Johannes Caspar is privacybeschermer in Hamburg. Voorlopig mag Facebook de eerste drie maanden geen (persoons)gegevens van WhatsApp-gebruikers verwerken voor eigen gebruik. WhatsApp is eigendom van Facebook.
“Het besluit is bedoeld om de rechten en vrijheden van miljoenen gebruikers te beschermen”, zegt Caspar. “We willen voorkomen dat gebruikers nadelen of schade ondervinden van zo’n ondoorzichtige operatie.” Volgens hem geven de nieuwe gebruiksvoorwaarden Facebook toegang tot veel meer informatie over WhatsApp-gebruikers dan tot nu toe. Die voorwaarden zijn volgens hem veel te vaag gesteld. Vanaf 15 mei moeten gebruikers aangeven of ze instemmen met de nieuwe voorwaarden. Die procedure is al eens uitgesteld vanwege de protesten die allerwegen klonken.

Verkeerd begrepen

WhatsApp stelt dat het alleen om berichten gaat tussen gebruikers en bedrijven. Volgens de berichtendienst heeft de Hamburgse privésfeerwaakhond het helemaal verkeerd begrepen. Daarom zou er ook geen wettelijke basis zijn voor het verbod. Een en ander zal de verandering van de gebruiksvoorwaarden niet tegenhouden, stelt een woordvoerder. Caspar wil de zaak bij de EU aankaarten om een uitspraak uit te lokken die voor de hele EU zal gaan gelden.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.