Webaanval op Amerikaans pijpleidingbedrijf (met excuses)

Colonial PipelineHet zou de grootste webaanval tot nu toe zijn. Het gaat om de infrastructuur die eigendom is van Colonial Pipeline, het grootste pijpleidingbedrijf in de VS dat zich vooral bezighoudt met het transport van raffinageproducten. Het lijkt er op dat het bedrijf het transport heeft stilgelegd van zijn belangrijkste pijpleidingen als gevolg van een losgeldaanval. De krakers zouden hun verontschuldigingen hebben aangeboden. Het ging ze om geld en niet om het verstoren van systemen.

Het lijkt er op dat e-krakers steeds vaker in staat zijn om vitale  bedrijven plat te leggen. Het bedrijf beschikt over zo’n 8800 km pijpleidingen voor het transport van aardolieproducten zoals benzine, diesel en kerosine. Het bedrijf levert zo’n 45% van de fossiele brandstoffen in het oosten en zuiden van de VS, van Pennsylvania tot en met Texas. De aanval treft daarmee de VS in het ‘fossiele hart”. Het bedrijf probeert via andere systemen de schade zo veel mogelijk beperkt te houden.
Het is onduidelijk wie er achter de aanval zit. Volgens persbureau Reuters zou het gaan om een groep die wordt aangeduid met DarkSide. Die groep zou zich bezighouden met het stelen van informatie en dreigen die te publiceren als er niet betaald wordt. Ook zou die groep aangevallen systemen besmetten met allerlei digitaal ongerief ter meerdere eer en glorie van hun portemonnee.

NotPetya

De groep zou geen banden hebben met veiligheidsdiensten van landen (of hun regering), maar haar werkwijze lijkt op die van de zogeheten NotPetya-groep. Die groep zou verantwoordelijk zijn geweest voor aanvallen op Oekraiense bedrijven en overheidsinstellingen, maar ook voor aanvallen op Franse bedrijven. Die groep zou banden hebben met het Kremlin. Ga er maar van uit dat dit soort aanvallen steeds vaker zal voorkomen. Ik herhaal het maar weer: altijd verbonden, altijd kwetsbaar.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.