Amerikaanse universiteit aangevallen door e-kraker voor losgeld

Universiteit van ColoradoCriminele e-krakers hebben eerder dit jaar de computers van de universiteit van Colorado aangevallen. Met de gestolen bestanden zouden ze de universiteit willen afpersen. Het zou gaan om een ‘buit’ van ruim 300 000 bestanden met persoonlijke gegevens van universiteitsmedewerkers. De gestolen bestanden bevatten onder meer medische informatie, ook van studenten, en financiële gegevens van de universiteit.

Van de ‘buit’ is een deel openbaar gemaakt met de dreiging meer te publiceren als er niet betaald wordt. “Dat zijn we niet van plan”, stelt de universiteit in een persbericht, “op aanraden van de FBI. Betalen is geen garantie dat die gegevens niet gepubliceerd worden, nu of in de toekomst, of dat er geen andere eisen worden gesteld.”
De aanval zou eind januari plaats hebben gehad via een bestanddeelsysteem beheerd door derden. Dat is direct na het constateren van de aanval afgesloten. De universiteit in Boulder zou een van de tien universiteiten geweest zijn die werd aangevallen.
De universiteit onderzoekt of er mensen slachtoffer van die gegevensdiefstal zijn geworden en geeft die waar nodig bijstand. De FBI is op zoek naar de daders. “Hoewel in de aanval gebruik is gemaakt van een kwetsbaarheid in de programmatuur van een derde partij, wil de CU hieruit toch lessen trekken om de praktijk te verbeteren”, stelt de universiteit.

Bron: ABC News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.