Rusland zou nieuwe manier gevonden om web te censureren

Protesten tegen webwurgwet in Ruslandin

In Rusland is heftig geprotesteerd tegen de webwurgwet (afb: HRW)

Uit de manier waarop Twitter de mond is gesnoerd zou zijn gebleken dat Rusland nieuwe technieken heeft ontwikkeld om het wereldwijde web te censureren. Weblocaties worden afgeknepen in plaats van geblokkeerd. Dat zou moeilijker te omzeilen zijn.
Rusland is net als veel andere landen in de wereld (ook zichzelf democratisch noemende landen) stevig aan het timmeren aan een ‘bouwwerk’ waarmee het regime hem onwelgevallige inhoud voor zijn onderdanen verdoezelt. Zo schijnt het erin geslaagd te zijn bepaalde weblocaties uiterst traag in het gebruik te maken. Bij Twitter schijnt de verbindingssnelheid verlaagt te zijn tot een uiterst trage 128 kb/s (een snelheid uit het grijze verleden van het web). Dat is weer eens wat anders dan het simpelweg blokkeren van de toegang. Anders dan bij blokkeren is die vertraging, en daarmee het in feite onbruikbaar maken, moeilijk(er) te omzeilen.

Het vertragen van Twitter begon op 10 maart. De Russische autoriteiten probeerden al het verkeer van en naar Twitter te vertragen en richtten zich daartoe op t.co, het domein dat wordt gebruikt voor alle gedeelde inhoud van Twitter. Daarmee werden echter ook andere webadressen vertraagd waar t.co in voorkomt zoals microsoft.com of reddit.com. Daardoor werden, dus, ook die webstekken in feite onbruikbaar. Het vertragen (eigenlijk afknijpen) vergde veel geheugen- en rekenkracht van de getroffen servers, aangezien die de verbindingen veel langer dan normaal in stand moesten houden.
De internetautoriteit Roskomnadzor stelt dat Twitter wordt afgeknepen aangezien dat netwerk weigert meldingen over kinderporno, narcotica en zelfmoord te verwijderen. Volgens de organisatie zou het afknijpen alleen gebeuren bij geluidsopnamen en filmpjes, maar niet bij de berichten zelf. Twitter wenste geen commentaar te leveren.

‘Dozen’

Het schijnt dat de operatie mogelijk is gemaakt door een stel ‘dozen’ die Russische internetaanbieders verplicht zijn te plaatsen, zo dicht mogelijk bij de gebruiker. Dat zou een server zijn met eigen programmatuur. De overheid voorziet die ‘dozen’ van domeinnamen die moeten worden afgeknepen. Die ‘dozen’ bekijken zowel verzoeken van Russische gebruikers als de reacties die Twitter geeft. Dat zou betekenen dat deze vorm van censuur mogelijkheden heeft die oude censuurmiddelen hadden zoals het filteren op vpn-verbindingen, Tor en anticensuurtoepassingen.

Een manier om dat afknijpen te omzeilen is om ECH (encrypted ClientHello; Firefox schijnt het te hebben) te gebruiken. Met ECH zou je blokkades of afknijpen voorkomen. Om dat tegen te gaan zou de censor IP-adressen moeten blokkeren, maar dat zou voor de censor een probleem kunnen zijn omdat daarmee ook door het regime gewenste informatie zou kunnen worden geblokkeerd.

Het is mogelijk dat anticensuurprogjes als GoodbyeDPI, Psiphon of Lantern ook werken tegen het afknijpen. Die maken echter gebruik van gaten in de afknijptechniek en die zouden dan ook weer gedicht kunnen worden. Zo blijft veiligheid en toegankelijkheid op het wereldwijde web een voortdurende oorlog…

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.