India doet TikTok en andere Chinese toepassingen in de ban

TikTok-logoIndia is de grootste democratie ter wereld, maar sinds de aartconservatieve Hindoeactivist Modi daar minister-president is geworden lijkt het immense land steeds meer dictatoriale trekjes te krijgen. Nu heeft het land tientallen toepassingen van Chinese komaf in de ban gedaan vanwege een ‘akkevietje’ aan de grens met dat land. Daarvan is de Chinese videodienst TikTok een van de slachtoffers.
Door de regeringsban hebben honderden miljoenen TikTok-gebruikers in India TikTok laten vallen. In een officiële mededeling heeft TikTok verklaard dat de Indiase regering nauwelijks heeft gereageerd op de vraag van het bedrijf om tot een oplossing te komen. Als gevolg van de ban gaat TikTok in India werknemers ontslaan. Die verklaring gaat niet in op details, maar volgens mediaverslagen heeft het Chinese bedrijf zo’n 2000 werknemers in India. TikTok hoopt te gelegener tijd weer ‘paraat’ te kunnen zijn.
De Indiase regering heeft heeft in juni aangekondigd 59 toepassingen in de ban te doen. Die zouden schadelijk zijn voor de soevereiniteit en integriteit van India.
China ging bij monde van minister van handel Feng Goa niet in op de klachten uit India dat de gewraakte toepassingen een veiligheidsbedreiging zouden zijn voor het land. China zou Chinese bedrijven verplichten zich aan de plaatselijke wetgeving te houden (wat op zich al tamelijk vreemd is; as).

Lokaal

Toepassingen van Chinese komaf zijn sterk gegroeid in India. Modi heeft sociale media gedwongen gegevens van de halfmiljard Indiase internetters lokaal op te slaan. Dat geeft het land ook meer macht over die netwerken (vergelijk dat met Rusland en China). Eerder heeft Amerika het bedrijf al de toegang tot de Amerikaanse markt ontzegd, maar dat was nog onder de vreselijk Trump.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.