VN-baas Guterres: Bind sociale media aan regels

António Guterres

António Guterres (afb: WikiMedia Commons)

Sociale netwerken spelen een belangrijke rol in de hedendaagse samenleving en hebben een belangrijk aandeel in het verspreiden van onnieuws. Een paar jaar terug zijn die media  berichten gaan censureren, maar dat gaat nogal eens fout. Vier van de eerste vijf onderzochte verwijderde boodschappen op het sociale netwerk Facebook zijn onterecht geschrapt door de bedrijfscensor, blijkt uit een onderzoek van de nieuwe onafhankelijke (?) toezichtsraad van Facebook.  Nu roept ook António Guterres, baas van de VN, op om regels te maken voor sociale media, die tot nu toe welhaast onbelemmerd hun gang hebben kunnen gaan; ook wat de censuur betreft.
Guterres drong er gisteren op aan regels te maken voor sociale-mediabedrijven. Het zouden niet die bedrijven moeten zijn die, bij voorbeeld, mogen bepalen of uitlatingen van ene Trump door de beugel kunnen. Er zou een soort mechanisme moeten komen, vindt Guterres, dat er voor zorgt dat dit soort dingen binnen de regels van de rechtsstaat worden gedaan, zei hij nogal vaag. “Ik denk dat we niet kunnen leven in een wereld waar te veel macht lig bij een paar ondernemingen”, zei hij op een persconferentie.

Eerder deze maand sloot Twitter, als mosterd na de maaltijd, het profiel van de, toen nog, president van Amerika. Ook Facebook en Instagram besloten ‘flink’ te doen. Hoeveel onzin Trump ook verkocht via die media, mocht hij dat jaren blijven doen tijdens zijn presidentschap. Trump had bij Twitter wel 89 miljoen volgers. Ruim 73 miljoen Amerikanen hadden op deze man gestemd (ongelooflijk maar waar). Twitter voerde aan voor zijn besluit dat Twitter-berichten van Trump mede aanleiding waren voor de gewelddadige bezetting van het Capitool op 6 december.

Bezorgd

Guterres zegt bijzonder bezorgd te zijn over de bijna-almacht van dergelijke netwerken, niet alleen waar het de censuur betreft maar ook door de grote hoeveelheid gegevens die die over ons verzamelen zonder dat daar veel controle op is. Daar zou een ernstige discussie over gevoerd moeten worden, stelt de VN-baas.
Eerder had Tim Berners Lee, gelauwerd als ‘uitvinder’ van het wereldwijde web, al opgeroepen om tot een contract van samenwerking te komen. Dat contract zou een een gelijkere en veiliger digitale wereld moeten creëren.

Die raad van Facebook zou daar een rol in kunnen spelen, maar het vervelende is dat die een pure Facebook-aangelegenheid is. Het lijkt toch iets te veel op de slager die zijn eigen vlees keurt. Die raad telt twintig leden en heeft ruim 100 miljoen euro van Facebook-baas Zuckerberg gekregen. Hoe onafhankelijk die raad is is dan ook maar zeer de vraag.

Bronnen: De Morgen, ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.