Je hebt een telefoon gewonnen (dus niet)

telefoonschermHet begint allemaal met een aanbod dat te mooi is om waar te zijn (en dus ook niet waar is). Een contact (waarschijnlijk het kwalijke progje zelf op een andere telefoon) stuurt je via WhatsApp een bericht door. Volgens dat bericht krijg je een gratis telefoon door een toepassing te installeren via de webwinkel van Google Play Store. Huawei Mobile, heet die toepassing. Hè, Huawei was toch in de ban gedaan door de regering Trump? Dan zou de ellende kunnen beginnen, maar vooralsnog gebeurt dat niet echt.Als je zo bijdehand bent (sorry, hoor) om die toepassing binnen te halen dat genereert het reclameinkomsten zonder dat de gebruiker daar van af weet. Dat is allemaal niet zo erg, maar het het binnengehaalde programma zou kwalijker dingen kunnen doen zoals het versleutelen van je telefoon voor losgeld, je geld lichter maken of je bespioneren.

Dit kwalijke progje is ontmaskerd door Lukas Stefanko< de van Eset. De toepassing vraagt de gebruiker de beveiliging van Play Store op te heffen. Daarmee krijgt de toepassing de mogelijk willekeurig welk programma op je toestel te zetten buiten de webwinkel van Google om. Daarnaast vraag de toepassing toegang tot allerlei diensten van je telefoon zoals meldingen en ook om toe te staan die op de achtergrond te laten draaien. Zo te zien moet de telefoongebruiker zo’n programma wel akelig veel vrijheden geven. Lijkt me nooit een goed idee.
Het kwalijke progje kan dan ook  toegang krijgen tot WhatsApp en berichten sturen naar je contacten om zich verder te verspreiden  als een virus. Om niet op te vallen doet het progje dat een voor een, een uur nadat de gebruiker het bericht ontvangen heeft. Het lijkt me nogal voor de hand liggen dit soort aanbiedingen hooghartig te negeren en zeker niet op koppelingen te klikken die je niet kent. Voor een Android-telefoon haal je je toepassingen  bij Play Store. Niet dat het dan niet fout kan gaan, maar dat is toch beter voor je eigen gemoedsrust. Ooit kregen we berichten uit Nigeria die je miljoenen beloofden, nu gaat het wat subtieler maar toch vrij goed herkenbaar als bedrog.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.