Signal een waardig alternatief voor WhatsApp

SignalDe berichtendienst WhatsApp wil de gegevens van zijn gebruikers delen met moeder Facebook, maar heeft na vele protesten en veel overloop naar andere diensten je een paar maanden meer de tijd gegeven om daar al of niet mee in te stemmen. Vooral Signal, opgericht door de oude ontwikkelaars van WhatsApp, wordt als redelijk alternatief genoemd. Al miljoenen WhatsAppers zijn inmiddels overgestapt. Signal heeft privacyvoordelen boven het andere alternatief Telegram.De privacygroep Electronic Frontier Foundation en topklokkenluider  Edward Snowden vinden Signal een waardig alternatief voor WhatsApp. Het alternatief,  Telegram, schijnt niet standaard volledig versleuteld te zijn en slaat gegevens op in een eigen ‘wolk’. Bovendien heeft dat sociale medium problemen met privacykwesties.
Signal is wel volledig versleuteld, verzamelt veel minder gegevens dat Telegram en de gegevens worden op je eigen apparaat opgeslagen in plaats van op een Signal-server. Signal schijnt ook de meeste WhatsApp-overlopers te hebben opgevangen sinds begin januari toen WhatsApp met die mededeling kwam.
Wat de mogelijkheden betreft doet Signal niet onder voor WhatsApp. Je groepen op naam vormen en bericht maken en versturen is eenvoudig. Signal heeft ook een toepassing voor computers en je kan met tot acht mensen praten (met of zonder beeld).
Je telefoonnummer is net als bij WhatsApp je ‘identiteit’, maar Signal heeft ook de mogelijkheid je te presenteren met een PIN-code. Ook Signal kent het fenomeen van ‘verdwijnende’ berichten. Het grote verschil tussen WhatsApp en Signal is dat de eerste het moet hebben van de reclameinkomsten en dat Signal wordt betaald uit een ‘pot’ geld.
Die gulle gever is de Signal-stichting die in 2018 is opgezet door WhatsApp-oprichter Brian Acton en beveiligingsdeskundige en baas van Signal Messenger Moxie Merlinspike (is dat een echte naam?; as). Acton heeft na de verkoop in 2014 nog tot 2017 bij Facebook gewerkt, maar verliet dat bedrijf aangezien het niet eens was met de ontwikkelingen binnen dat bedrijf (ooit had Facebook toegezegd niet aan de privacyregels van het oorspronkelijke WhatsApp te zullen morrelen). Acton doneerde 50 miljoen dollar. Signal is een open toepassing die wordt gefinancierd door bijdragen.

Open toepassing

De ‘openheid’ van een toepassing geeft aan dat die wordt onderhouden door wie er maar aan wil bijdragen, anders dan bij ‘gesloten’ toepassingen. Openheid van een toepassing zou waarborg zijn voor een grote veiligheid, maar daar valt wel wat over op of aan te merken (vindt deze leek; as).

De vraag is natuurlijk hoe lang Signal zich die vrijheid kan veroorloven als er zich tientallen of misschien wel honderden miljoenen gebruikers aanmelden. “Als organisatie zonder winstoogmerk moeten we quitte draaien”, zegt Aruna Harder van Signal. Acton houdt het er op dat mensen hun privéleven genoeg koesteren om daar wat voor over te hebben.”We hebben laten zien dat er een alternatief is voor diensten die drijven op reclame-inkomsten en daartoe je gegevens uitmelken.” Wikipedia houdt op die manier al jaren stand, maar moet wel degelijk bij tijd en wijlen bedelen om geld…
Belangrijkste en teerste punt zal zijn je vrienden, kennissen en familieleden te overtuigen om te verkassen. Dat zal niet altijd gemakkelijk zijn…

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.