Een virus ontsnapt aan de controle van Apple

MacBookShlayer schijnt een irritante trojaan te zijn die allerlei irritante reclame door je zoekresultaten mengt. Vermomd in een (valse) update van Flash van Adobe schijnt Shlayer de mazen van het controlesysteem van Apple, Apple Notary Service, gepasseerd te zijn, waardoor die trojaan gelegitimeerd op Macs zijn vervelende werk kan doen.
Apple heeft op het gebied van veiligheid een goede naam. Sinds zo’n twee jaar bestaat er een systeem, die notarisdienst in combinatie met de controle van de ontwikkelaars, die ervoor moet zorgen dat er geen ongerief op onze Macs terechtkomt. Als de programmatuur eenmaal is goedgekeurd dan heb je nog de poortwachter van je Mac (Gatekeeper)  die onheil kan voorkomen. Als de toepassing niet uit de winkel van Apple komt maar gewoon van het web dan krijg je een berichtje met de vraag of je die wilt toelaten. Dat lijkt een afdoend systeem maar Shlayer is kennelijk door de mazen van dat beveiligingssysteem gekropen, zo ontdekten Peter Dantini en Patrick Wardle.

Flash heeft toch al een slechte naam als het gaat om veiligheid. Veel mensen hebben Flash dan ook in de ban gedaan. Dat heeft niet voorkomen dat die trojaan er bij Apple door is geslipt. Apple heeft een beetje als mosterd na de maaltijd de autorisatie van de betreffende ontwikkelaar ingetrokken. Aan de controle zou het volgens Apple niet gelegen hebben. Helaas voor Apple bleef het daar niet bij. Patrick Wardle ontdekte vrij snel een nieuw virus dat door Apple is ‘genotariseerd’. De strijd gaat gewoon door….

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.