Nieuw-Zeeland heeft last van grootscheepse webaanvallen

Andrew Little Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeelands minister van justitie Andrew Little (l)

Volgens de Nieuw-Zeelandse minister van justitie Andrew Little heeft het land te kampen met webaanvallen die op vrijwel alle aspecten van maatschappelijke leven zijn gericht, van aandelenbeurs tot weerdiensten. Wie er achter die aanvallen zit valt moeilijk te achterhalen aangezien er daarbij gebruik gemaakt wordt van robotnetwerken van duizenden besmette computers. Sommige mensen binnen organisaties hebben e-berichten gehad waarin losgeld verlangd werd om de aanvallen te stoppen.
Nieuw-Zeeland zou nooit eerder met zo veel geweld digitaal zijn belaagd. Ook de Nieuw-Zeelandse veiligheidsdienst houdt zich met het onderzoek naar de aanvallen bezig. Volgens Little hebben de aanvallers misbruik gemaakt van digitale kwetsbaarheden van de aandelenbeurs NZX. Dat zou de aanvallers volgens hem hebben gemotiveerd om ook andere organisaties aan te pakken. Door de aanvallen is de aandelenhandel vorige week een aantal uren stilgelegd.
Westpac, een bank, zou twee weken geleden de aanvallen met succes hebben afgeslagen. Ook nieuwsorganisaties als Stuff en RNZ zouden daar afgelopen weekeinde in geslaagd zijn. De weerdienst Metservice heeft door de aanvallen moeten overschakelen op een uitgeklede versie om de bezoekers van dienst te kunnen blijven zijn.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.